Поминък

Добро качество на ечемика и пшеницата, пролетниците се нуждаят от повече дъждове

Жътвата на ечемик на места в областта е към края си. Добивите са добри. Стопаните са доволни от резултатите, обобщава Димитър Донев, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите за Великотърновска област и земеделски производител от Павликени.

„Цените, които се предлагат на фона на добивите, ни устройват за момента. Тези, които са сели пивоварен ечемик очакват по-високи цени, за фуражния вървят между 61 стотинки до 63 стотинки. Падналите последни дъждове временно стопираха жътвата, но не нанесе сериозни поражения. Очакваме началото на другата седмица да започне жътвата на пшеницата”, допълва стопанинът. Очакваните резултати и при тази култура са добри. Качеството на житото е добро, цените му са добри за производителите.

„При по-сушава година, каквато е тази, се формира по-добро качество на пшеницата. Цените за момента са борсови. Ще покрият разходите, доста завишени на зърнопроизводителите сега. Войната в Украйна ни влияе до известна степен положително на цените, защото когато има недостиг на зърно, цените отиват нагоре. За съжаление ЕС е приел директива 870 от 30 май 2022 г., с която се премахват квотите за внос на зърнени храни от Украйна. Така огромни количества слънчоглед и царевица на доста по-ниски от нашите цени и нашата себестойност се внасят у нас. А нашите пролетници са в критично състояние. В Павликени паднаха малко дъждове и ако не паднат други, царевицата ще бъде компрометирана на 80%. Слънчогледът се държи, тя е по-сухолюбива култура. Но ще имаме нисък добив заради сушата”, коментира Димитър Донев. И допълва, че торовете са изключително скъпи за есенната кампания. Тази година стопанинът е дал 2 170 лева за тон при цена от миналата година 800 лева за тон торове.

„Нафтата също е скъпа, като се сложи и фонд работна заплата, амортизация на машините…. Докато през миналата година 1 декар зърно е струвал 200 лева разход, сега той е над 400 лева”, обобщава председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите за Великотърновска област и земеделски производител от Павликени Димитър Донев.

Кремена Крумова – Попова