Икономика

Доброволци ще броят дивите пчели в природата по проект на великотърновски агроном

Проекта BioBlitz – кампания за проучване на видовото разнообразие и състояние на популацията на дивите пчели в страната реализира великотърновският агроном Роман Рачков. Той дава възможност на всеки желаещ да се включи, за да подкрепи изследването, без значение дали е експерт в тази област. Доброволците следва да изтеглят мобилното приложение от сайта inaturalist.org и през него да се включат към акцията за преброяване на медоносните насекоми.

Когато излизате сред природата или просто се разхождате в парка просто снимате през него пчелите, които забелязвате наоколо, не е нужно да ги разпознавате като видове. Вашите усилия ще допринесат за набирането на актуални данни относно видовете диви пчели, които се срещат в България. В първото си издание през 2022 г. инициативата фиксира наличието на 54 вида диви пчели срещащи се в България. През настоящата кампания целта е да бъде документирано наличието на поне 500 вида. Когато говорим за пчели обикновенно в представите ни изниква образа на европейската медоносна пчела (Apis mellifera), но тя е само един от над 20 000 вида пчели обитаващи днес земята. 10% от тях се срещат в Европа. А в България все още не знаем колко от тях обитават местните екосистеми. Исторически растенията и пчелите взаимно са коеволюирали, така че днес около 80% от растителните видове се опрашват от тях, а 42% отрастенията които служат за наша храна са зависими от тяхното опрашване. Без наличието на опрашителите при повече от половината, значително ще намалее броя на образуваните семената и съответно ще спадне добива, когато става дума за селскостопански култури“, отбелязва Рачков.

И допълва, че пчелите са като кислорода – те са навсякъде, невероятно важни са за нас и в по-голямата си част са невидими. Въпреки, че често ги пренебрегваме, тези насекоми формират важна част от отношенията на човека със заобикалящата го природа.

Проучването по проекта BioBlitz ще продължи до 30 септември 2023 г.