Денят

Доброволките, почистили табелата „Велико Търново”: „Не мислим, че сме герои”

Табелата „Велико Търново” на северния вход на града вече е почистена от черните надписи. Това се случва, благодарение на две дами – Марта Павлова-Стоянова и Зоя Бялкова. Те запретнаха ръкави и изчистиха грозните графити, а с това дадоха положителен пример на малки и големи. След публикуване на снимките във Фейсбук, те получават адмирации отвсякъде, а социалната мрежа гръмна с поздравления. Дори кметът Даниел Панов благодари на момичетата в профила си. „Нека проявеното от Зоя Бялкова и Марта Павлова-Стоянова гражданско самосъзнание бъде пример за всички”, подчерта градоначалникът.

Два дни след акцията, разговаряме с една от доброволките. „Идеята беше изцяло на Зоя, в съботния ден тя започна да почиства сама табелата. Написа в интернет, че има нужда от стълба, и се отзовавах веднага”, поясни Марта.

Около час отнема на дамите да изчистят грозните надписи по табелата. Използват коресилин, който струва пет лева, пояснява ни момичето. Бутилка и половина, парцали и ентусиазъм – това е коствало на Зоя и Марта почистването. Скромно споделят, че не се смятат за герои, и се учудват от медийното внимание, което предизвикват.

Инициативата идва от Зоя. Като мениджър на голяма безалкохолна компания, тя всеки ден пътува по маршрута Велико Търново-Русе. Споделя, че начинът, по който изглежда табелата, изключително много я дразни. В съботния ден със себе си взема осемгодишната си дъщеря Габи, която е и основен „виновник” за снимките, публикувани в социалната мрежа. „Дори, след като се прибрах вкъщи, моята дъщеря започна да ме критикува, че не съм я взела с мен”, с усмивка допълни Марта. И добавя, че с двегодишния си син често излизат в парковете и местностите около Велико Търново. Натъкват се на какво ли не. А не бива, възмущава се тя. „Надявам се това, което направихме, да има отражение с превантивен характер. Показваме, че съвсем обикновени хора с обикновени възможности могат да допринесат за по-красивия и приятен външен вид на града”, каза още Марта, която работи в сферата на недвижимите имоти.

Днес, когато всеки ден се сблъскваме с вандалски прояви по детски площадки, а парковете неведнъж осъмват със счупени пейки, няма как да не поздравим двете момичета, които доказаха на цяло Велико Търново, че всичко започва от нас. А след нас идват децата ни.

 

Табелата преди почистването, снимка – личен архив

 

Табелата след акцията, сн. личен архив