Любопитно

Днес църквата почита Света Емилия

Днес Българската Православна Цръква почита Света Емилия.

Света Емилия произлиза от благороднически род и е майка на светците Василий Велики и Макрина освен тях светицата е имала още пет дъщери и трима синове.

Двама от братята на светицата – епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски, също са канонизирани като православни християнски светци.

След като отгледала децата си, повечето от тях напуснали дома ѝ, като останала само най-голямата дъщеря на светицата, която заедно с майка си основава първия девически манастир.

Още приживе Емилия разделя цялото си имущество на равни части, които разпределя на децата си, като освобождава всички роби и робини.

Много от освободените робини приемат християнството и заживяват заедно със светицата и най-голямата ѝ дъщеря в девическия манастир.

Всички жени, които делели един покрив, живели в смирение и любов, като нито една от тях не показвала гняв, завист, ненавист или презрение.

Живеейки в манастира, жените се отричат от суетата и тщеславието и се ограничавали от всички земни облаги – в това число и храната.

Света Емилия е доживяла до дълбока старост, а след смъртта си е погребана в малък семеен параклис близо до съпруга и синовете си, каквото било и нейното желание.

Светицата е починала на 8 май 375 година, като преди да настъпи края на земния ѝ път, тя дава няколко напътствия на брат си Петър Севастийски и дъщеря си Макрина.

В деня, в който се почита Света Емилия, е прието на трапезата на всяко християнско семейство да има пита, която да се раздели на равни части между близките в дома.

На днешния ден е прието християните да си припомнят за красотата на благотворителността и милосърдието към другите.

Името Емилия произлиза от латинската дума aemilius, която означава съперничка. Освен на 30 май жените с това име могат да празнуват имен ден и на 8 август, когато църквата почита паметта на Свети Емилиян изповедник.