Денят

Днес се прощаваме със сърцатата Стефка Петрова

Една от ярките звезди в небосклона на великотърновския театър – актрисата Стефка Петрова, си отиде от този свят, а днес се прощаваме с нея. Поклонението ще се състои от 9,30 часа във фоайето на МДТ «Константин Кисимов», а от 11 часа – Ритуалната зала на гробищния парк във Велико Търново.

За Стефа или Чефо, както я наричаха приятелите, Театърът беше призвание, дом, съдба, любов. Театралната сцена осиротя без нея.
Стефка Петрова е родена на 12 юни 1956 г. в плевенското село Божурица. Завършила е Втора гимназия „Анастасия Димитрова“ в Плевен, а през 2006 г. се дипломира в специалност «Социална педагогика» на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
Първия си актьорски изпит успешно полага при проф. Желчо Мандаджиев с ролята на Альонушка в „Аленото цвете“ и Катрин от „Осем жени“ от Робер Тома. Актьорско звание получава от проф. Гочо Гочев с ролите на Герда от „Снежната кралица“ и Сели в „Мнимият рогоносец“ на Молиер през 1980 г. Актрисата започва своята театрална кариера в Драматичен театър „Владимир Трандафилов» във Видин. От 1988 г. Стефка Петрова е част от състава на Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов» във Велико Търново.
Десетки знакови роли е изиграла Стефка Петрова на великотърновска сцена през годините. Сред тях са на Керекова в „Свекърва“, Перка в „Смъртта на председателя“, Копелето в „Уестсайдска история“, Слабина в „Биволът“, Дела в „Българи от старо време“, Мери Смит в „Между два стола“, Райна в „Женско царство“, Типдейл в „Не сега, скъпа“, Десилица в „Цар Симеон Велики“, Демира в „Двубой“, Вера в „Излезе ангел от мъглата“, Наталия „Васа Железнова“, Баба Неделя в „Свекърва“, Бенковица в „Железният светилник“, Баба Дона в „Службогонци“, Майката в „Сватбата на дребния буржоа“, Даскалът в „Албена“ на Йовков. Публиката в старата столица помни нейните превъплъщения и в спектаклите „Тартюф“, «Декамерон», „Църква за вълци“, „Хъшове“, „Да си богат не е лесно“, „Госпожа Министершата“, както и в детските куклени постановки „Хензел и Гретел“ и „Тримата братя и златната ябълка“.
Стефка Петрова е създател на театралните студиа „Усмивка“ и «Шанс» при Младежкия дом във Велико Търново, а чрез тях тя успя да запали десетки деца с магията на театъра. Талантливата актриса бе и художествен ръководител на самодейните театрални състави към читалищата в Долна Оряховица и село Козаревец. Със самодейците тя завоюва много награди за режисура от различни национални форуми.
„Стефи, ще ни липсват усмивката ти, твоята добронамереност, безкрайна благост и съпричастност към съдбата на Великотърновския театър… Стефи, вярваме, че сега си в онзи по-добър свят, за да превръщаш в прекрасно слово историята на театъра, на който отдаде целия си живот… Обичаме те!“ – е посланието от нейните колеги от МДТ.

Чефо е една сърцата усмивка, пълна с любов и себераздаване. Тя раздаде сърцето си на толкова хора, че едва ли някога ще бъде забравена. Стефи, частица от сърцето ти остана и в нас! Обичаме те!

Екипът на Общинско радио Велико Търново ти благодари за всеотдайността! Светъл да е пътят ти!