Денят

Днес отбелязваме Световния ден на мъжете

Днес отбелязваме Световния ден на мъжете. За първи път в България Денят на мъжа се празнува през 2011 г. А в някои държави – Тринидад и Тобаго, САЩ, Великобритания, Ямайка, Австралия, Индия, Сингапур, Малта и ЮАР, празникът е честван на 19 ноември.

Идеята за Световен ден на мъжа е на бившия руски президент Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 г.

Съпругата му Раиса била много силна и властна жена и всяка година на 8 март Горбачов й правел най-различни подаръци. Но се почувствал като мъж под чехъл. И осъзнал, че много мъже са в неговото положение, затова решил да създаде ден на мъжете.

И определил един ден от годината да бъде посветен на мъжете.

През 2000 г., пак по идея на Горбачов, е създаден и приз – копие на „Мислителят“ на Роден, който е бил даван на доказали се мъже в няколко сфери на живота – икономика, бизнес, политика, изкуство и пр. Наградата обаче спира да бъде раздавана само няколко години по-късно – през 2006 г.

 

Ето няколко любопитни факта за мъжете:

Мъжете на земята са с 57 милиона повече от жените по данни на световната статистика от 2010 година. Има обаче държави като Русия, например, където от Втората световна война насам броят им все още не може да се изравни с този на жените.

В дадена популация се раждат повече мъже – 51% срещу 49% за жените, но към 20-та година на връстниците, мъжете се изравняват с жените.

След голяма война се раждат повече момчета. И днес не е обяснено от учените как външни обстоятелства влияят на генетичните механизми за определяне пола на ембриона.

 

В Англия от 17 век на 5 ноември започва да се празнува т.н. Ден на Гай, който се отнася към едно особено историческо събитие. На 5 ноември 1605 г. е осуетен опит за атентат срещу Камарата на лордовете и краля на Англия и Шотландия Джеймс I. Заловеният в подземията под Парламента офицер Гай Фокс не е сред водачите на заговора, но името му става нарицателно за събитието. Той е изтезаван жестоко, за да издаде заговорниците – католици. Всички арестувани са измъчвани и убити по особено жестоки начини. Не след дълго, в Англия датата на избавлението на крал Джеймс Първи става народен празник, а после се превръща в ден на Guy Fawkes. По късно името Guy става нарицателно за нещастен човек, а най-накрая трайно усяда в английския език като обръщение към момче.