Денят Култура

Днес музеят „Затвор“ във Велико Търново е отворен за безплатни посещения

Днес, по повод 151 години от гибелта на Левски, музеят „Затвор“ във Велико Търново е отворен за безплатни посещения от 10,00 до 16,00 ч.

Музеят се намира в старата част на града, в непосредствена близост до музей „Възраждане и Учредително събрание”. В обновената музейна експозиция от 2001 г., в приземния етаж е килията, в която преминават последните дни на Апостола, преди отвеждането му в София и изпълнението на смъртната присъда. След залавянето в Къкринското ханче на 27 декември 1872 г., той е доведен в Търново заедно със своите другари и въдворен в самостоятелна килия в затвора. Не е подлаган на мъчения. При направения преглед от търновския лекар Стат Антонов се установяват наранявания по главата и дясното ухо на затворника, следствие от залавянето и опита за бягство. Според Христо Иванов, местният революционен комитет прави два неуспешни опита за освобождението на Апостола в Търново. Неговите твърдения днес са оспорвани от редица историци като несъстоятелни.

Късно през нощта на 30 декември 1872 г. Васил Левски е изведен под охрана от Търновския затвор и на 31 декември пристига с конвой в София.