Денят

Днес е Световния ден на Фалун Дафа

Милионите последователи на Фалун Дафа в света днес отбелязват Световния ден на Фалун Дафа, известен още като Фалун Гонг, и честват рождения ден на Учителя Ли Хонгджъ.

Фалун Дафа е древна система за усъвършенстване от Буда школата, направлявана от характеристиката на вселената Джън-Шан-Жен (Истинност-Доброта-Търпение).

За да позволи на повече хора да се усъвършенстват към високи нива, през 1992 г. г-н Ли Хонгджъ представя пред обществеността принципите на вселената на достъпен език под формата на чигонг семинари. Самоусъвършенстването представлява постоянен процес на подобряване на съзнанието и тялото, при който човек може да се култивира до по-висша форма на живот и, ако спазва принципите на вселената, да се завърне към своята първоначална, истинска същност. Фалун Гонг включва пет медитативни упражнения, които усъвършенстват тялото и коригират проблемите със здравето. Практиката се разпространява от уста на уста и за седем години практикуващите в Китай стават около 100 милиона души.

Днес Фалун Дафа се практикува в 114 държави по света. И от началото на 21-ви век всяка година на 13 май площадите и улиците на големите градове се изпълват с цветни и красиви паради, музикални и сценични спектакли с участието на хиляди практикуващи, които известяват на света, че Дафа е дошъл, а с него и шансът за хората да възвърнат своя морален компас.

Чрез парадите си десетки хиляди практикуващи почитат годишнината от представянето на Фалун Дафа пред обществото и засвидетелстват своята благодарност пред Учителя Ли Хонгджъ за ценната и изключително рядката възможност да се усъвършенстват в праведна школа. За 26 години милиони са облагодетелствалите се от практиката, доказала се с безспорно бързите и ефективни резултати по отношение на здравословното състояние, подобряването на характера и повишаването на морала. Книгите „Науката във Фалун Гонг“ и „Възраждане на живота и надеждата – лечебната сила на Фалун Дафа“ описват хилядите документирани случаи на чудотворно възстановилите се от тежки и хронични заболявания, фрактури и задълбочени психични състояния като депресии, фобии, аутизъм и др.

Фалун Дафа набляга на подобряването на моралните стандарти на човек и изискванията към практикуващите в това отношение са високи. От практикуващия се очаква да се придържа към принципите Истинност, Доброта и Търпение, които са многопластови и множеството им значения на по-дълбоко ниво могат да бъдат открити постепенно с напредването на усъвършенстването. От практикуващия се очаква да изостави мисленето и представите, формирани в обществото, и да започне да преценява заобикалящия го свят и житейския си път чрез Джън-Шан-Жен. Само чрез подобряване на шиншин (нравствеността), човек може да получи гонг енергия и да се издигне над дребнотемието на обществото.

Веднъж видели ползите за себе си, практикуващите бързат да разкажат на близките си и целия свят за тази чудодейна практика. Организират културни и информационни събития, участват във фестивали, арт проекти и паради. Така разпространението на Фалун Дафа придобива лавинообразен ефект и с всеки изминал ден броят практикуващи е по-голям от предишния.

И въпреки че в основата си Фалун Дафа е насочена навътре, към човешкото сърце и съзнание, тази промяна отразява положително върху цялото общество. Фалун Дафа възражда фундаменталните нравствени ценности в обществото и въплъщава достойнствата на най-древната културна традиция – китайската. Основателят на практиката г-н Ли Хонгджъ е получил стотици награди, прокламации и признания за своя принос към обществото и за живота на практикуващите. Номиниран е и за Нобелова награда за мир.

За съжаление, както историята е доказала неведнъж, и сякаш в съответствие с определени вселенски закони, истински доброто и праведното трябва да преминат през теста за издръжливост на противоположните сили. Случило се е и с будизма, и с християнството, случва се и с Фалун Гонг. От 20 юли 1999 г.

Китайската комунистическа партия започва да преследва Фалун Гонг, а последователите ѝ са подлагани на изтезания до смърт, на изтощителна работа в трудовите лагери, на промиване на съзнанието. Уволнявани са от работа, семействата им също стават жертва на репресии .

Документирани са хиляди смъртни случаи, а по косвени данни независими международни експерти правят заключение, че над милион и половина китайци са станали жертва на насилствено отнемане на органи, като преобладаващото мнозинство сред тях са Фалун Гонг практикуващи. Пластинираните тела, показвани в момента в София в изложбата „Човешкото тяло: Науката в нас“, също най-вероятно са на насилствено убити практикуващи Фалун Гонг.

В част от парадите, посветени на празненствата по случай Световния ден на Фалун Дафа, преминава и траурна процесия. Участниците в тази процесия са облечени в бяло (цветът на траура в Китай) и отдават почит на несправедливо загиналите в геноцида срещу Фалун Гонг от 1999 г. насам.