Денят

Днес е Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замеряне с дини и надплюване със семки.

Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света.

 

Свойствата на динята са известни още от древността в Индия, Китай, Египет, Гърция, Рим. Тя утолява жаждата и разхлажда и съдържа значително количество витамини, фолиева киселина, каротин, фибри, а също и микроелементи като калий, желязо, натрий, калций, фосфор. Като най-важен се определя магнезият, който е жизнено необходим на организма, защото осигурява  еластичноста на кръвоносните съдове, стимулира отделянето на жлъчен сок, подпомага изхвърлянето на вредния холестерол, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, нормализира работата на стомашно-чревния тракт.

 

Динята е ефикасно средство и против анемия и други проблеми с кръвта. В нея се съдържа голямо количество фолиева киселина и желязо, активно участващи в  производството на кръв. Най-новите изследвания пък показват, че динята подобрява функциите на артериите и намалява кръвното налягане.

 

Добре да се знае, че семките на динята са също лековити. Те са наситени с полезни мазнини и белтъчини. Сочният плод  е ценен източник на антиоксиданта ликопен. Той намалява риска от рак на простатата, на гърдата и ендометриума, както и на белия дроб и на дебелото черво,  пази и от атеросклероза.

 

Динята сутрин е чудесна закуска. Подходяща е за здравословно отслабване. Целулозата, която тя съдържа, е полезна за стомаха, намалява и вредния холестерол.

Особено внимание заслужава все по-популярната напоследък динена диета. Тя е една от най-препоръчваните за отслабване, при това стопява не само излишните килограми, но и пречиства организма от натрупаните шлаки. Установено е, че в 100 г диня има само 38 калории, а съдържащите се в плода фруктоза и глюколза се усвояват напълно, без да се трупат под формата на тлъстини.

Същността на диетата се състои в това в продължение на 5 дни да се консумира само и единствено диня. Яде се по 1 кг диня на всеки килограм тегло. Динената диета спомага и   за нормализиране на обмяната на веществата.