Денят Здравеопазване

Днес е Световен ден за борба със СПИН

Причинителят на СПИН е вирус, наречен ХИВ (от английски – вирус на човешкия имунен дефицит). На всеки десет минути някъде на Земята някой се заразява с ХИВ.

Инфекцията не може да бъде разпозната. Заболяването се установява само с помощта на тест за ХИВ. Той се прави безплатно в лаборатории в цялата страна.

Вирусът на СПИН се съдържа в повечето телесни течности на заразен човек, но единствено в кръвта, спермата и вагиналния секрет има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяване. Това означава, че можем да се заразим по:

А) Полов път – при секс със заразен човек, без да се използват предпазни средства. Това важи за всеки сексуален контакт, включително анален и орален.

Б) Кръвен път –  чрез използване на общи игли, спринцовки, нестерилни инструменти като тези за пиърсинг, татуировки или зъболечение. В съвременните кабинети се използват стерилни инструменти.

В) Вертикален път – от бременна майка на детето в утробата, по време на раждане или кърмене.

Как НЕ се предава вирусът на СПИН

Не можем да се заразим при: целувка, прегръдка, масаж, използване на общи тоалетни, докосване, кашлица, ухапване от насекоми, използване на едни и същи дрехи.

Срещу СПИН няма лекарство или ваксина. Единственият начин да се предпазим е така нареченият безопасен секс.