Денят

Днес е рождение на Свети Йоан Кръстител – Еньовден

На 24 юни Православните народи празнуват рождението на Свети Йоан Предтеча и кръстител Господен.

Йоан Кръстител е братовчед и предшественик на Иисус Христос, който според Евангелието, предсказва пришествието на месията (на Христа). Живял е отшелнически живот на бреговете на река Йордан. След като навършва 30 години започва да проповядва и да кръщава хората. Дава Свето Кръщение и на Иисус Христос.

Днес е Еньовден – български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. Тъй като православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител, често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се: „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“, и който види това, ще бъде здрав през годината.

Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Смята се още, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек — с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венцитe.

С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.

Българите наричат празника Еньовден още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене.

Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден билки са най-лековити. В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден.

С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.

Днес имен ден празнуват: Деян, Дияна, Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.