Денят

Днес е Международният ден на шоколада

Съществуват няколко дати в календара, които са посветени на шоколада. 13 септември обаче е приет за Международния ден на какаовото изкушение. За пръв път французите решават да отбележат шоколада по специален начин през 1995 г., след което инициативата им е продължена и в САЩ.

Известно е, че родина на шоколада, както и на какаовото дърво, е Централна и Южна Америка. Маите, а по-късно и ацтеките в продължение на столетия смесвали счукани и изпечени какаови зърна с вода, след което добавяли към сместа люта чушка. В резултат се получавала горчиво-люта, пенлива и тонизираща напитка, която се пиела студена. Има данни за използването на какаовите зърна за направата на какаова напитка още от 1000 г. пр. н. е. В Европа през XVI век добива популярност пиенето на сладка какаова напитка. През този период в Англия е открита и първата шоколадова къща. В началото на XIX век горещият шоколад бил продаван в аптеките като средство, даващо сили и бодрост.

В състава на шоколада влизат голямо количество мазнини и захар, затова прекомерната му консумация носи риск от затлъстяване и захарен диабет. От друга страна, шоколадът съдържа вещества от групата на флавоноидите, които присъстват и в червеното вино и гроздето, като според различни изследвания, те са полезни за сърцето и кръвоносната система. В наши дни, какаовите блокчета са се превърнали в един от най-популярните продукти в световен мащаб и почти няма човек, който да може да устои на сладкото и изкушение.