Денят

Днес е Ден на спасението, отдаваме почит на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг

На 15 август отбелязваме Ден на спасението – ден на оказване на признателност към загиналите при спасяване на човешкия живот, а денят е посветен на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг. За първи път датата се отбелязва през 2005 г. Инициативата е подкрепена от всички лечебни заведения в страната.
На днешния ден през 1963 г. 26-годишният лекар на великотърновското село Стрелец – д-р Стефан Черкезов спасява 47 души от катастрофиралия пламнал автобус, с който се връща от служебна командировка в Горна Оряховица, и почива от тежките си изгаряния.
През 2005 г. датата на подвига на д-р Черкезов, която съвпада и с големия празник Успение Богородично, е обявена за Национален ден на спасението. Отбелязването става чрез едноминутно мълчание точно в 12 ч. пред вратите на лечебните заведения, придружено от сирени на линейките.
От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерски съвет. Така България става единствената страна в ЕС, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.