Култура

Дневниците на Народното събрание оживяват в читалище „Надежда”

Над 46 000 книги пази фондът на библиотеката в читалище „Надежда”, което навършва век и половина. Сред тях се съхраняват 12 старинни ръкописи, повече от 400 старопечатни книги и над 30 периодични издания от преди Освобождението. По случай годишнината на културната институция и юбилея на Търновската конституция, в специална изложба за пръв път ще бъдат представени и дневниците на нашите законодатели от миналия век, разказа за Общинското радио арх. Донка Колева, председател на читалищното настоятелство.

Изложбата ще бъде достъпна за жителите и гостите на града, както на празничния 22-ри март, така и на 15 април. Експозицията във фоайето на читалището ще бъде открита в 15:00 ч.

С богатата експозиция организаторите показват няколко от 155-те тома дневници на Народното събрание от 1879-1926 г. Повечето са записки на обикновени парламенти, три от дневниците са на– V-то и VI-то Велики Народни събрания – съответно от 1911 г. и от периода 1946-1948 г. Всички те са дарени от известния търновски писател и публицист – юристът Димо Кьорчев, който бива народен представител с мандат 1914-1919 г. и 1923-1928 г. „Тези стенографски дневници са безпристрастен исторически факт, показващ българската държавност през онова време. В тях може да се прочетат различни изказвания на депутатите. Може да се проследи създаването и приемането на българските закони, както и различните дебати по законите и приемането на различни нормативни актове”, поясни арх. Колева.

По нейни думи – въпреки, че живеем във времето на електронните медии и електронната информация и достъпа до нея е много лесен, нищо не може да замени допира до пожълтелите страници на тези архивни документи и книги, защото те носят не само фактите и историята на събитията, но и духа, дъха на тези отминали времена.