Образование

Директорите са против идеята учениците V – XII клас да бъдат тествани за К-19 със средства от училищните бюджети

„Идеята да бъдат тествани големите ученици, за да се върнат в училище, е добра, ако това е единственият начин да бъде възстановено присъственото обучение. Не е добра идеята да бъде финансирано това „удоволствие“  от средствата на училищния бюджет. Ако предположим, че училище „Емилиян Станев“ тръгне към тази стъпка, за един месец  ще трябва да платим точно толкова, колкото  за отоплението на цялата сграда за една календарна година. На нито едно училище закупуването на тестовете не е по силите. Може би е по силите на малко частно училище, където родителите биха искали да платят тестовете, но ако трябва да тестваме седмично два пъти 1450 деца – това са адски суми“, заяви директорът на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска.

„За гимназията финансирането е невъзможно да се случи. Според мен идеята се появи в публичното пространство заради училищата, които имат възможност да закупят тестове и има желание от страна на ученици и учители да подновят присъствения учебен процес. При нас средствата от делегирания бюджет са единствените, с които обезпечаваме учебния процес и когато сме правили разчети – в тях не влиза  перо, каквото е тестването на учениците“, каза директорът на Природо-математическата гимназия Ангел Гушев.

„Това е  голям извънреден разход. Като частна институция, ако се наложи,  бихме отделили бюджет, който може да стигне за една или две седмици максимум, но това не решава проблема, защото не знаем колко дълго време ще продължи епидемичната обстановка  и по този начин не можем да прогнозираме какъв ресурс трябва да бъде заделен. Всички държавни, общински и частни училища сме изправени пред една реалност, а именно да заплащаме две много завишени сметки. Първата  е за отопление, която е над 100% повече, отколкото е била миналата година, а втората е за електричество, която също е много висока и не е планирана в бюджета ни, но трябва да я покриваме“, коментира Петър Иванов, директор на ЧПГ Американски колеж „Аркус“. Той допълни, че близо 80 на сто от родителите желаят децата им да се върнат в класните стаи и са съгласни те да бъдат тествани два пъти седмично, но не и със средства на гимназията.