Денят Политика

Димитър Николов, ГЕРБ-СДС: Нужно е правителство на националното съгласие и политика в името на обикновения човек

Димитър Николов е депутат от коалицията ГЕРБ-СДС от Великотърновски избирателен район. Днес той даде приемна в старата столица за граждани, които поставиха пред народния представител проблеми от личен и обществен интерес.

Г-н Николов, хората разчитат да бъде съставено правителство преди тежката зима и то да предприеме нужните стъпки към преодоляване на кризите. Как оценявате поведението на останалите партии, има ли воля за поемане на отговорност или повечето целят нови избори?

Българският избирател даде своята оценка на последните избори, но той се умори от избори и не иска да чуе повече за такива в близко време. Лошото е, че другите политически лидери не искат да приемат резултатите от последния вот. За съжаление, ГЕРБ-СДС, като първа политическа сила, нямаме нужните мандати в парламента, за да съставим сами правителство. Комуникациите не са на нужното ниво между политическите сили, а сега, след години на икономическа стабилност, ние сме изправени пред тежка криза. Затова е нужно едно правителство на националното съгласие – било то, програмно или експертно, което да преведе държавата от кризата. До момента ние не сме усвоили нито едно евро от Плана за възстановяване и устойчивост.

Голяма част от парламентарно представените партии маскират нежеланието си за поемане на отговорност под наименованието „конструктивна опозиция“. Аз не виждам никаква конструктивност, виждах как се саботираше процеса да стартира работата на Народното събрание. По-важното е, че взехме едно важно решение за присъединяването ни към еврозоната, което ще ни даде много възможности, въпреки че вероятно крие и своите рискове.

Нови избори през януари или февруари ще променят ли политическата картина у нас по някакъв начин или ще получим „отново от същото“ и просто ще бъдат похарчени милиони, така нужни в този период на страната ни?

Трябва да се отнасяме максимално отговорно към парите на българите. Аз през последната година имам усещането, че страната ни се превърна в клиент на бързите кредити – не се интересуваме от условията как ще ги върнем, а целта ни е да вземем средствата. А не можем да си позволим такова разточителство, длъжни сме да сме отговорни пред следващите поколения. По-лошото е, че време не можем да си купим – това е един невъзстановим ресурс, а ние го губим. Хората в частния бизнес знаят това. Истината е, че държавата през последната година отсъства и си спомням думите на един ръководител на структуро-определящо предприятие, който се обърна към нас с думите : Спешно направете правителство и започвайте работа.

Предприемат се стъпки за ускоряване на влизането на страната ни в еврозоната. Хората са притеснени от нов растеж на инфлационните процеси. Не е ли редно да се организира мащабна информационна кампания, касаеща смяната на родния лев с еврото и последиците от това?

Влизането в еврозоната минава през задължителното условие овладяване на инфлацията. Присъединените страни са с инфлация в момента около 9%, при нас тя е над 18% по официални данни. Виждаме как галопират цените на стоки и услуги. Преди година го говорех, но не мислех, че ще се потвърдят и най-мрачните ми прогнози. Българите или харчат спестяванията си, или потъват в нови заеми, за да поддържат някакво качество на живот. Нужна е една информационна убедителна кампания на популярен език, при която да се изложат предимствата при влизането ни в еврозоната. Със сигурност страната ни ще има една много по-добра репутация на външните финансови пазари, ако обаче покрие критериите за влизане в еврозоната.

Какви проблеми поставиха днес по време на приемната Ви жителите на областта?

Приемната беше с голям интерес и изключително полезна. За съжаление, за пореден път се убедих, че ние депутатите, сме встрани от проблемите, които вълнуват хората. Младо семейство днес се вълнуваше от програмата за саниране. Според тях клаузата „самоучастие“ ще пропука този процес, защото много хора няма да могат да си го позволят.

Силно ме развълнува възрастна трудно подвижна жена, която се оплака от оскъпяването на придвижването си с градския транспорт. Запознах я и надявам се да съм я обнадеждил до някъде с това, че коалицията ГЕРБ-СДС внесе аргументиран законопроект, чрез който се очаква намаляване до 1 лв. в цените на горивата.

Дойдоха с въпроси и ръководители на спортни клубове и се радвам, че на приемната дойдоха и общински съветници от Велико Търново от  ГЕРБ – СДС и те взеха отношение по поставените проблеми.

Дойдоха в приемната и хора с простичкия въпрос: Кажете ще направите ли правителство? Какви са шансовете, искаме стабилност.

Доволен съм, че моята визия за ситуацията в страната и за политическата класа у нас съвпадат с тези на гражданите и смятам, че политическата класа, ако е такава, ще се намери воля и начин за един работен кабинет. Истинската политика е голяма, когато от невъзможното се направи възможното, а голямата политика е такава, когато е в името на обикновения човек.

 

 

Мария Христова