Политика

Депутатът Димитър Николов, ГЕРБ-СДС: Казахме „Стига!“, защото в лицето на ПП нямаме партньори за дълъг път и споделяне на отговорности

Димитър Николов е депутат от Великотърновски избирателен район от коалицията ГЕРБ-СДС от 45-то до 49-то Народно събрание включително. В последния парламент Николов беше член на Комисията по култура и медии и Комисията по транспорт и съобщения.

Г-н Николов, измина една година от последните парламентарни изори. Какво свърши и какво не успя да направи 49-то Народно събрание за това време?

49-то Народно събрание със сигурност ще се запомни, че работи в един много сложен период за държавата и като политически процеси, а това, което свърши е, че властта и управлението се върна в Парламента. Големите политически лидери седнаха на първия ред в парламентарната зала, влязоха в комисиите и малко или много се сложи известен ред в държавата, поуспокоиха се системите, има бюджет и финансови инструменти в ръцете на кметовете, с които да работят. В крайна сметка 49-тия парламент изпълни предназначението си сме на прага на нови избори.

А Вие очаквахте ли година след изборите да се окажем отново със служебен кабинет или се надявахте ротацията да се случи?

Лично аз, в един период от време очаквах, че ротацията да се случи, за да изпълним големите задачи – пълноценно участие в Шенген и влизане в еврозоната. Това бяха големите задачи, заради които ние направихме тежки компромиси. Аз като десен човек, виждах обединение като най-близки до моите ценности и визия с колегите от Демократична България. Като разум колегите от ДПС са изключително последователни в поведението си. За жалост, колегите от ПП не са партньори за дълъг път. Те са, както ги определят някои, като нова порода политици, с които още не сме сблъсквали. Ще се опитам да бъда максимално толерантен, като кажа, че единственото по-лошо нещо от човек, който иска всичко, е човек, който получава всичко. Те не разбраха, че в партньорството трябва да има споделяне на отговорности. Това са спекуланти, които търсят бърз ефект. „Феноменът“ Кирил Петков няма да го коментирам – надали България някога ще има по-жалък премиер. Е, не мога да кажа, че акад. Денков беше този премиер-министър, който отиваше на едно евроатлантическо мнозинство. Явно властта не е за всеки, включително и на него не му се отрази здравословно.

Имаха ли народните представители добра комуникация с правителството Денков – Вие сте един от депутатите, който системно имаше питания от трибуната, удовлетворителни отговори ли получихте?

Аз никога не съм отправял питания извън сферата на своята компетентност. Заради транспортните дадености и перспективи на нашия регион, в този парламент сам пожелах, освен в Комисията по медии и култура, да участвам и в Комисията по транспорт и съобщения и смея да твърдя, че се чувствах особено комфортно. Имахме много добра комуникация с министъра на транспорта Георги Гвоздейков и съм приятно изненадан, че той остана в състава на служебното правителство, защото той беше един от работещите, диалогичните и достъпни  министри. Разговорите ни с него са били свързани с летище Горна Оряховица, с пътния транспорт… В синхрон много добре работихме с проф. Костадин Ангелов като колеги от листата на ГЕРБ-СДС от Великотърновски избирателен район. Това, което се случи и, което със сигурност ще е полза на хората, това е хеликоптерната площадка във Велико Търново и аз съм доволен от добрата комуникация с директора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Благодарение на синхрона между  институциите и фирмата-изпълнител тя се реализира за максимално кратко време и то не само като терен за кацане, площадката беше сертифицирана по всички европейски правила и изисквания. Работи се вече по международното летище и удължаването на неговата писта, която да стане 3 000 м и ще бъде третата в страната – лично аз имах питания и в писмена форма до министъра, концесионерът се обозначи и показа какво е направил. Опасната гара в Лясковец имаме уверение, ще се бъде съборена, тъй като действително застрашава най-малкото децата, които ходят там да си правят снимки.

Друго, за което чувствам удовлетворен, че с колегата Младен Маринов, председател на Комисията по сигурност, с проф. Ангелов и с активност от страна на местната власт в Стражица възстановихме полицейското управление, защото е ясно, че тази община е сложна за управление и структурата, закрита по времето на Бойко Рашков, трябва да функционира. Така един ангажимент, поет от страна на кмета на Стражица Йордан Цонев, беше изпълнен. Което е поредното доказателство, че няма ситуация, в която аз да съм бил потърсен от кметовете от област Велико Търново  и да не сме се отзовали адекватно, независимо от тяхната партийна принадлежност. Винаги съм казвал, че в момента, в който минат изборите, ние сме народни представители на всички граждани.

Кои са местните проблеми, които останаха нерешени и има ли опасност регионът ни да изгуби пари по Плана за възстановяване и устойчивост, заради провала на правителството?

Там провалът е толкова голям, ще бъдат пропуснати толкова възможности, в последните три години не сме усвоили почти никакви европейски средства и даваме повече, отколкото усвояваме. Много често ни питат : „Защо ни го причинявате това да си партнирате с тези хора?“ – именно заради големите цели и Пламът за възстановяване е една от тях. Точно това си говорихме преди седмица на летището в Горна Оряховица, където бяхме с представители на концесионера, с ръководството на летището и с кметовете на Горна Оряховица и областния град, което е похвално – няма как да се развива международно летище в областта без партньорство между местна и централна власт, защото гражданските полети там ще са заради Велико Търново.

Голям проблем са и тези пари, които бяха предвидени за стратегически и инфраструктурни проекти за общините, да бъдат преведени, защото разходната част на бюджета е обвързана с приходната, а ние имаме чувствително неизпълнение на бюджета. Големите финансови способности на министър Асен Василев се оказаха едно голямо „ала – бала“. Прийоми да натамани сметките, но не и реално да заработят институциите, според мен. Необмислено е и сливането на двете приходни агенции, което е стрес в системата. Рядко си позволявам да излизам от сферата си на компетентност, защото имаме колеги без ден трудов стаж извън парламентарната зала, но те се изживяват като някакъв много значим национален политически капитал.

Вие сте от народните представители, които ежедневно се срещат с избирателите. Каква избирателна активност прогнозирате на 9-ти юни и коалиционно или еднопартийно ще е правителството след тези избори?

Много е трудно да се прогнозира какво ще се сглоби, видя се, че коалицията ГЕРБ-СДС е научена да поема отговорност и да прави тежки компромиси. И не е проблемът в компромиса, който направихме от наша страна – да подкрепяме едно правителство и почти да не участваме в него, както се получи в първия формат на  правителството Денков. Проблемът е това унижение, което причинихме на избирателите си. И казахме „Стига!“, защото се видя, че ние нямаме партньори за дълъг път, нямаме нормалния партньорски разговор, нямаме споделяне на отговорности. Силно се надявам, че ГЕРБ-СДС не само ще бъде първа политическа сила, а и ще има повече депутатски мандати в следващия състав. Формулата отново ще е сложна, големите лидери ще трябва да възстановят политическия диалог, но аз не изключвам и да поискаме правителство на малцинството в името на държавата. Ясно е с кого ние не можем да си партнираме – това са левите политически сили и с тези, които са срещу европейския път и развитие на България, независимо че там също срещам разумни предложения и добре подготвени колеги. Но там имаме конфликт на ценности. Със сигурност 49-тия парламент беше много по-градивен от другите от 45-тия насам.

Мария Христова