Любопитно Спорт

Димитър Бербатов: „Книгата ми е един позитивен проект“

„Един прекрасен човек, една легенда на футбола! Митко, благодарим ти за невероятната среша, отношение и уважение. Респект!” Това се появи на стената на културното пространство „Клуб Седем” във Фейсбук след уникалната среща снощи със 7-кратният рекордьор-футболист № 1 на България – Димитър Бербатов! Поводът – представянето на книгата му „По моя начин“, на която присъстваха и съавторите и Найден Тодоров и Димитрина Ходжева. Бербатов раздаде автографи и се снима с всички желаещи. А членовете на фен-клуба на „Манчестър Юнайтед” от старата столица му изпяха химна на клуба. Много емоционална среща! Ето как започна тя:

Близо 500-страничната автобиографична книга е богата с много снимков материал. В книгата си Димитър е „открит както никога досега“ – пишат от издателството му „Сиела“ и допълват, че изданието съдържа непубликувани досега снимки от личния архив на Бербатов. Автор на предговора е сър Алекс Фъргюсън.

Бербатов има 48 гола за националния отбор на България. Нападателят оглавява класацията на най-резултатните голмайстори в националния отбор за всички времена.

Книгата е нещо, което отдавна ми хрумна да направя и не прави изключение от хора, които го правят, особено от тези, които активно се занимават със спорт. Но изчаквах подходящия момент. Наближавайки края на активната си кариера си мисля, че сега е точния момент. Хората, които харесват мене, футбола, да разберат през какво съм минал, какво съм постигнал. Да споделя. Всеки има върхове и падения. Това е един позитивен проект.

Надявам се, най-вече хората след мен ще вземат от опита, който давам. Нещо като школа един вид е тази книга. И което искат да приложат в живота си. На бюрото на сър Алекс Фъргюсън имаше книги, голяма част биографии на пълководци, хора, които ръководят, управляват, делегират права.  Винаги може да научиш, нещо от някой, което да го приложиш в своя живот.  Имал съм контакти с различни хора от професионална гледа точка. Когато са идвали да ни посещават на базата на „Манчестър „Юнайтед”.

Никой не се е родил научен. Каквото ми е било нужно, съм го използвал от препоръките им. Моите кумири във футбола са двама. Алън Шиърър и Марко ван Бастен. Различни като футболисти. Автоматично съм си ги избрал да ги харесвам. Алън вкарваше много голове, другия също и блестящ с техничността си. Беше ми радост да ги гледам, да им подражавам. Вдигаха си ръката при вкаран гол. И аз се опитвах да правя така. Респект към тях. И двата се опитвах да ги имитирам.

Футболистите, които са майстори на терена и  с които съм играл са Пол Скоулс, Райън Гигс, Роби Кийн. Пол виждаше играта два хода напред. Знаеше какво ще направи с топката, преди тя да дойде при него. Феноменален. С Райън също имах удоволствието да играя с него. Не говореше много, говореше на терена. Всеки следваше това, което той прави. С Роби се разбирахме фантастично. А и той беше фантастичен играч. Вкарваше красиви голове. Съревновавахме се кой по-красив гол ще направи всеки следващ път. Израснахме и двамата заедно. Той отиде в Ню Йорк, аз в „Манчестър Юнайтед”, разказа Димитър Бербатов.

Димитър Бербатов е тръгнал е от „Пирин” (Благоевград) и ЦСКА (София) и е преминал през три от най-силните първенства в света – Бундеслигата, английската Висша лига и френската лига 1. Двукратен шампион е на Англия, а през третия си сезон в „Манчестър Юнайтед“ (2010/11) Бербатов е сред водещите играчи в своя отбор и в Premier League.

Той има основна заслуга за шампионската титла за сезон 2010/11, когато става и голмайстор на Висшата лига, а Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) го избира в идеалния отбор на годината. Той е първият футболист в историята на „Манчестър Юнайтед“ от Втората световна война насам, който отбелязва хеттрик на „вечния враг“ – „Ливърпул“. В историята на Висшата лига влиза като първия чужденец и четвъртия футболист, вкарал 5 гола в един мач. Отбелязва три хеттрика – едва трето подобно постижение в цялата история на английския футбол.

Милионите му почитатели познават „неговия начин” на игра – интелигентен, със способности да импровизира, с отличен нюх за пласиране, с перфектни пасове и игра с глава, както и с джентълменското си поведение на терена.

На 7 април 2008 г. звездата учредява фондация “Димитър Бербатов” с мисия да подпомага талантливи български деца да развиват своя потенциал в сферата на спорта, изкуствата и науката. През 2012 г. „за забележителната работа на неговата фондация“ е избран за посланик на ЮНЕСКО.

Кремена Крумова – Попова