Икономика

Дигиталното бъдеще/настояще на пазара

Дигиталният маркетинг се превръща в ключова потребност за съвременното поколение. Отдавна отминало е времето, когато производителите разчитаха на печалба от сергия, щанд или павильон. Интернет промени света драстично, но тъй като сме преки свидетели на тази промяна, рядко успяваме да обхванем „цялата картинка” отдалече. Дигитализацията на глобалната икономика е факт, а Индустрия 4.0 е следващата индустриална революция, която ще промени съществено пазара на труда, а това отдавна не е тайна.

Гугъл стартира обучителната програма „Дигитален гараж“, за да повиши цифровите умения на всички европейци. За първите четири години вече са обучени безплатно 3 млн. участници, 26 хиляди от които – българи. От тях 17 % – са представители на малкия бизнес, 54 % – търсат работа, а 29 % –нови знания. Една пета вече са реализирани. До края на годината инициативата ще обиколи 37 български града и ще обхване още 15 хиляди души.

„Grow with Google“ се подкрепя от Българската търговско-промишлена палата, платформата Move.bg, образователната институция СофтУни и е под патронажа на Министерството на икономиката.

В понеделник, в старата столица ще се проведе само едно от плеядата събития, които бележат цифровия календар на годината. На практика, дигиталният маркетинг е изкуството да „продаваш” онлайн – независимо дали говорим за продукти, стоки, услуги, умения, капитали, та дори идеи. Това ще бъде темата на безплатната лекция във Freeдом 21, повече за която може да чуете от Виктория Добринова, от екипа на организаторите, в прикачения файл.

Статистиката е такава – 44% от европейците нямат необходимите умения. Близо 8% трудоспособни са безработни. А междувременно – след пет години 90 % от работните места ще изискват нещо, което тези общо 52 % жители не притежават – дигитални умения.

21 000 000 са новите работни места, които браншът има капацитет да разкрие за този период. Всички те са неразривно свързани с автоматизацията.