Култура

Джазът пее на български в първото издание на мини фестивала „Топ джаз в старата столица”

Мини фестивал „Топ джаз в старата столица” ще се проведе във Велико Търново. Жителите и гостите на старопрестолния град ще се насладят на едни от най-добрите български джаз изпълнители на 18 и 19 май в зала „Царевец” на хотел „Премиер”. Етно джаз формация „Outhentic” ще изнесе своя концерт за старостоличани на 18 май. Кавал, пиано, ирландска флейта, перкусии и китара са инструментите, с които народна музика и джаз ще слеят в едно Живко Василев, Райна Василева и Виктор Джоргов. „И тримата са деца на Родопите, закърмени са със специфичния родопски фолклор”, акцентира в интервю за Общинското радио собственикът на издателство „ФАБЕР” и организатор на събитието Нейко Генчев. Формацията „Outhentic” събира в себе си един от най-добрите кавалджии в България – Живко Василев, момичето с кристален и нежен глас, член на хора „Космически гласове” Райна Василева и китариста Виктор Джоргов. „Това трио набира все по-голяма популярност, беше много трудно да организираме логистиката на събитието, тъй като това са артисти, които пътуват непрекъснато”, допълни Нейко Генчев.

Втората вечер от мини фестивала ще събере на сцената топ музикантите на България  и изключително успешния проект „ДжапБГ – Джазът пее на български”. Най-добрият тромпетист на България Венцислав Благоев, неколкократно избираният за джазмен на Европа – пианистът Антони Дончев, наричаната „най-красивият джазов тембър в Европа” Марина Господинова и българската поетеса Мария Донева, която е автор на всички текстове, ще зарадват почитателите на стойностната музика във Велико Търново на 19 май. „Няма как да се раздели литературата от музиката, поезията от песента, музиката от багрите. Всичко е част от културната ни среда, част от културата, която е най-важното нещо в живота на човека”, подчерта Нейко Генчев. Идеята „да доведе” този проект във Велико Търново идва, след като присъства на концерт на големите музиканти.

В петък, издава ни Генчев, на сцената ще се качат и двете групи, поканени на фестивала, заедно с най-добрите великотърновски джаз музиканти. А на въпроса ни ще се превърне ли в традиционен мини фестивалът, ни отговаря така: „Първото, което бих желал да се случи, е „мини” да изчезне от името и постепенно да започнем да градим истински джаз фестивал”.

Входът за концертите в четвъртък и петък е свободен. Проектът „Топ джаз в старата столица” се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата „Изкуство и култура” на Община Велико Търново.