Любопитно

Джаджите, които наистина ни следят

Технологичните иновации и продукти на пазара все повече се съобразяват с едно общественото движението Quantified self. То обединява хора на мнение, че е добре да имаш максимално много данни за това, което се случва с теб.

Непрекъснато се появяват нови и нови приложения и усройства, които следят пулса ни, кръвната захар, колко калории изгаряме и как разходваме времето си като цяло. Тези процеси на наблюдение и самонаблюдение очертават в най-едър щрих идеологията на гореспоменатата общност. Стотици дигитални устройства на реномирани световни марки мерят качеството на храните и въздуха, който дишаме, състоянието на кожата и кръвта ни, дори правят психически и емоционални оценки, на всяко от тях е посветена индивидуална страница в световната енциклопедия Wikipedia. Защо изобщо е нужно всичко това обясни експертът по лична ефективност Георги Георгиев пред търновската общественост, по време на безплатна публична лекция в споделеното работно пространство Freeдом 21.

Всякакви технологични джаджи следят процесите в телата ни, защото колкото повече данни имаш за себе си, толкова по-лесно можеш да ги обобщаваш и анализираш. Оттам – да извлечеш някаква информация. И да се променяш.

„Познанието за това, как функционира организма, освен вид огледало, чрез което се самонаблюдаваме, ни учи да преосмисляме начина, по който използваме времето си. Един вид – да му правим одит, за да улесним волевия си процес – по-лесно да прилагаме нещата, които са ни необходими и да постигаме целите си”, коментира експертът по лична ефективност.