Култура

Деца, ученици и библиотекари почетоха 140-ата годишнина от рождението на Стоян Дринов с четене и рецитиране на стихчета

140 години от рождението на Стоян Дринов бяха отбелязани в Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново. Детски стихчета от автора рецитираха деца от ДГ „Пролет“. Изабел Илиева, Габриела Йорданова, Аделина Катрева, ученици от Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и част от колектива на библиотеката пък запознаха малчуганите с творчеството на Стоян Дринов, като им четоха стихотворения от книгата „Хорце“, както и стихотворенията „Желание“, „Малък Сечко“, „Ах, беда голяма“, „Катеричка веселушка“, „Сива мишчица гризана“ и приказката „Къщичката“.

След това всички послушаха детски песнички по стихове на Стоян Дринов.

Децата благодариха за приятелството и разгледаха библиотеката, както и изложбата с оригинални издания на детския писател, и 100-годишни детски списания от фонда на библиотеката. Те получиха като подарък читателски карти за Детския отдел на културната институция.

Стоян Дринов е български детски писател: прозаик (автор на разкази, приказки и др.), драматург, поет. Син на организатора и участник в Априлското въстание – Пейо Дринов. Роден е на днешния 3 февруари през 1883 г. в Панагюрище. Завършва „История“ в Софийския университет. Работи като военен кореспондент по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. В последните месеци от живота си е библиотекар в Народната библиотека.