Община Спорт

Деца от цяла България мериха сили в шахматния турнир „Търновско царство”

Близо 100 деца от цяла България мериха сили в тридневния шахматен турнир „Търновско царство”, провел се в красивата крайградска местност Ксилифор. Претенденти в различни възрастови групи се състезаваха за многобройните награди, осигурени от организаторите. Кметът на Велико Търново Даниел Панов поздрави всички участници в състезанието и връчи голяма част от отличията.

„Щастлив съм, че старопрестолният град събра на едно място младите таланти на българския шахмат. Пожелавам ви да продължавате да радвате вашите родители с още много успехи. Благодаря на треньорите за усилията, които полагат – всички знаем, че шахматът е спорт, който развива децата като личности”, обърна се към децата Даниел Панов. Той поздрави организаторите на турнира от клуб „Асеневци” за приноса им към утвърждаването на Велико Търново като спортен център в България.

Сред гостите на надпреварата беше гросмайстор Маргарита Войска – многократен шампион на България  и олимпийски вицешампион по шахмат. Тя оцени високо турнира и реализацията му и пожела състезанието да стане традиционно. Великотърновският ФИДЕ майстор по шахмат проф. Тодор Галунов и организатор на турнира благодари на кмета Даниел Панов и на ТД „Трапезица” за подкрепата, която младите гросмайстори в старопрестолния град получават.