Община

Сурвакаха за Василица в Община Велико Търново

Заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева – Иванова прие днес пожеланията на деца от СУ „Иван Момчилов“ в Елена по повод ромската Нова година – 14 януари. Наричания за здраве и успех в образователната и социалната сфера получиха директорите на ресорните дирекции Пенка Игнатова и Росица Димитрова. Учениците са от клуба за фолклор на етносите в балканския град, където изучават традициите и обичаите в различните общности. За празничните си пожелания те получиха от заместник-кмета по традиция и торбички с лакомства и подаръци.

 Център „Амалипе“ организира за 13-та поредна година отбелязване на Василица в цялата страна чрез мрежата си за интеркултурно образование, която обхваща близо 300 училища. През миналата 2021-а и сега ученици правят и онлайн сурвакане в различни институции. Утре и на 14 януари виртуални пожелания ще приемат домакините в над 10 посолства, сред които на Испания, Великобритания, Франция, Нидерландия, както и представители на екипа на социалното министерство. В събитията ще участват ученици от 20 школа в страната. Те ще поздравят институциите с танц, песен или момент от традициите, свързан с Василица.

„Продължаваме да изграждаме мостове между общността и институциите, като се стараем да преодоляваме негативните стереотипи спрямо ромите. Интересът от училищата в образователната мрежа на „Амалипе“ към включване в онлайн събитията беше голям. Благодарни сме, че утре и на 14 януари децата ще имат вълнуващи виртуални срещи с посланици и министри, на които ще разкажат за Василица. Днес сурвакаме в областната администрация, Община Велико Търново и образователния инспекторат за здраве и благополучие в областта, общината и в образованието“, сподели Галина Дечева от център „Амалипе“.