Любопитно

Деца отказват да ходят на море, заради скаутски лагер

За втора поредна година екипът на Центъра за работа с деца и младежи – клуб „ЗИЗУ“ и кметството във великотърновското Ново село организират скаутски лагер. Той ще се проведе от 7 до 9 август по горния боаз на река „Негованка“, близо до населеното място. В него могат да участват деца до 18 години с придружител.

Надсловът на скаутския лагер е повече от приветлив „Без покрив и стени“ – скаут „Зизу“ стани, таблета захвърли и край Негованка изворите почисти.

Децата наистина и това ще правят, защото основният фокусът е „Какво е водата за нас хората и как да я опазваме!?”, а в допълнение „Как да събираме отпадъците разделно!?“. Те ще почистват изворите около река Негованка, ще подреждат сами лагера си, ще събират дърва за лагерния огън, ще ловят риба, ще участват в приготвянето на храната, както и в забавни игри, за които ще са осигурени награди. Ще бъдат организирани и много походи из месността.

Децата отказвали да ходят на море, ако съвпадне датата с лагера. Затова доста родители  поискаха да обявим по-рано дните. Децата дори настояват да са две нощувките, а не една, както миналото година”, усмихва се кметът на с. Ново село Христо Христов.

Казва, че ще съчетае скаутския лагер с проект към МОСВ за „Чиста околна среда”. Със средствата ще се облагороди малко площадно пространство около 5-вековния дъб в центъра на селото.  Ще бъдат изградени алеи от дърво.

Кремена Крумова – Попова