Култура

Деца и ученици ще отбележат в библиотеката годишнина от рождението на писателя Стоян Дринов

140 години от рождението на Стоян Дринов ще бъдат отбелязани утре, 3 февруари в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков”. В празничната програма, която започва в 10.00 часа, ще участват деца от ДГ „Пролет” и ученици от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и  Методий”. Утре ще бъде открита и изложба с оригинални издания на детския писател, както и 100-годишни детски списания от фонда на библиотеката.

Стоян Пеев Дринов е български детски писател: прозаик (автор на разкази, приказки и др.), драматург, поет. Син на организатора и участник в Априлското въстание – Пейо Дринов, племенник на Найден и Марин Дринови.

Роден е на 3 февруари 1883 г. в Панагюрище. Завършва „История“ в Софийския университе. През 1905 г. е учител в с. Баня, Пазарджишко. Работи като военен кореспондент по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата Световна война. От 1914 до 1919 година с прекъсвания е учител във Враца и София. В последните месеци от живота си е библиотекар в Народната библиотека.

Сътрудничи на списанията „Веселушка“, „Детска радост“, „Другарче“ и „Светулка“. Издава няколко книги — „Кукувица кука“, „Весели случки“, „Изворче“, „Верни-неразделни“, „Хорце“ и други. Редактор е на детското вестниче „Люлка“ (1921-1922). Превежда произведения на поети от руската, сръбската и западноевропейската литература. Български композитори съчиняват песни по 30 от неговите стихотворения.