Култура

Дефилета и общи изпълнения под диригентството на маестро Цветомир Василев ще бележат Международния фестивал на военните оркестри

Духовият оркестър на Кралските военновъздушни сили на Кралство Белгия, базиран в Брюксел, Гвардейският представителен духов оркестър – София и Фестивалният военен оркестър „Маестро Николай Косев”, който е съставен от формациите на Националния военен университет – Велико Търново и на Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, са участниците в  Шестнадесетото издание на Международния фестивал на военните оркестри.

Представителният военен оркестър на Сухопътните войски на Република Франция в Лил няма да успее да се включи в музикалния форум, заради земетресението в Мароко и наводненията в Либия. Всички военни самолети, включително и този, с който пътуват музикантите, са на разположение на спасителните мисии, които оказва френската държава и има риск оркестърът да остане без транспорт.

Единственият форум у нас, посветен на военната музика, се провежда в дните около Празника на Независимостта – 20-22 септември в духовната и историческа столица на България, Велико Търново. Неслучайно негов домакин е градът, в който е засвирил първият духов оркестър през 1879 г. при избора на княз Александър Батенберг.

Великотърновци са поканени на тържественото откриване на 21 септември от 16:30 часа пред МДТ „Константин Кисимов”. Музикантите ще зарадват публиката с дефилета и общи изпълнения под диригентството на маестро Цветомир Василев. В празничния 22 септември военните духови оркестри и представителен блок на НВУ ще се включат в шествието, което тръгва от Царевец, а по обяд ще изпълнят индивидуални шоу програми пред Община Велико Търново. В рамките на фестивала ще бъде връчена и почетната статуетка на името на маестро Николай Косев и Валери Вълев, учредители на фондация „Международен фестивал на военните оркестри“. Гостите от Белгия ще изнесат самостоятелен концерт в СУ „Емилиян Станев”.

Фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри“, Националният военен университет „Васил Левски“ и Община Велико Търново са съорганизатори на фестивала, който се провежда под егидата на министъра на отбраната.

 

Програма

20 септември

10:00 ч. Концерт на Кралски военен духов оркестър на Кралските

военновъздушни сили на Кралство Белгия в СУ „Емилиян Станев“

21 септември

16:00 ч. Маршинг-дефилир на участниците по ул. „Васил Левски“ – от Студентски стол до МДТ „Константин Кисимов“

17:00 ч. Откриване на фестивала, общи изпълнения на пиеси от

участниците пред МДТ „Константин Кисимов“

 

22 септември – Ден на Независимостта

11:00 ч. Празнично шествие на участниците от площад „Цар Иван Асен I“ до паметник „Майка България“

12:00 ч. Индивидуални шоу програми на военните оркестър пред Община Велико Търново

 

 

Участници

Кралски военен духов оркестър на Кралските военновъздушни сили на Кралство Белгия – гр. Брюксел, воден от майор Джонатан Дюмолен.

Създаден през 1946 г. под името „Музиката на Брюксел“, оркестърът е официално признат за „Музиката на военновъздушните сили“ през 1947 г. Композиторът на официалния марш Анри Местрез е първият му диригент.

От 1995 г. като посланици на военновъздушните сили музикантите носят фуражката на Ордена на Леополд. През октомври 1996 г., по време на бляскава церемония на на военновъздушните сили, Негово Величество крал Алберт II им дава титлата „Кралска музика“.

Музикантите редовно участват в международни фестивали като: Албервил и Ница (Франция), Мьонхенгладбах и Кайзерслаутерн (Германия), Бари, Рим и Бадонечия (Италия), Алборг (Дания), Краков (Полша), Халифакс и Квебек (Канада), Нюшател (Швейцария), Минеаполис (САЩ) и Велико Търново (България).

 

 

Гвардейски представителен духов оркестър – София с диригент подп. Ради Радев

Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част е уникален по своята същност. Неговият професионализъм и високо майсторство съчетават изпълнението на произведения от широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика и поп музика.

С годините от този оркестър израстват и се развиват едни от най-видните наши композитори и диригенти – Филип Кутев, Емануил Манолов, Атанас Иванов, Дико Илиев, Никола Цонев, Жеко Димов,  Никола Казасов, Цветан Цветков, Стоян Стоянов.

На 1 февруари 1951 г. по решение на правителството на Република България е създаден Представителен духов оркестър на Министерство на народната отбрана. С Постановление на Министерския съвет от 2001 г. той влиза в състава на Националната гвардейска част.

Наред с церемониалните функции оркестърът развива активна концертна дейност и има успешни и незабравими участия на международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел и Русия.

 

Фестивален военен оркестър „Маестро Николай Косев” – Велико Търново с диригент кап. Цветомир Василев

Фестивален военен духов оркестър „Маестро Николай Косев” представя Националния военен университет „Васил Левски” във всички официални събития, празнични концерти и фестивали. Формацията обединява Военния духов оркестър на НВУ и Военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

Фестивалният оркестър носи името на майор Николай Косев, който дълги години беше диригент на Военния оркестър на НВУ и председател на фондация „Международен фестивал на военните оркестри”.

От 2006 г. Националният военен университет „Васил Левски”, съвместно с Община Велико Търново и фондация „Международен фестивал на военните оркестри” е съорганизатор на едноименния фестивал. Фестивалният военен духов оркестър участва всяка година в този форум и предизвиква искрените аплодисменти и емоции на гражданите и гостите на Велико Търново. Музикалните им изпълнения са част и от празничната атмосфера в Деня на Независимостта на България – 22 септември.