Образование

Детска библиотека си направиха в ДГ „Соня“

С около 250 детски книжки разполага единствената детска библиотека, тази в детска градина „Соня” във Велико Търново. Днес, по повод 1 ноември – Деня на народните будители, тя бе официално открита.

„Създадохме библиотеката по инициатива на родител – Грета Марчева. Тя се прие приветливо от всички родители и така събрахме доста книжки. Дълго време те размишляваха над това, какви дарения да направят за децата в детската градина. И достигнаха до идеята, че най-добре е да се инвестира в ранното образование на децата – дарението на книжки. Към Общината се обърнахме. Вложени бяха средства за изработването на библиотека под формата на дърво – Дървото на знанието го нарекохме и направихме рафтчета с надпис за книжки, подходящи за всички възрастови групи в градината – от 3 до 7 години. С това възпитаваме у децата положително отношение към книжките, как да си ги съхраняват и опазват. Децата ще разполагат с тях през цялото време на пребиваването си в детската градина”, поясни Жаклин Харалампиева – Павлова, директор на учебното заведение.

Сред книжките са вечните български приказки, пословици, поговорки, за животните и прочие. Детската библиотека се намира във фоайето на градината, там където пристигат и от където си отиват малчуганите. Ще ги виждат през цялото време. Ще могат да ги вземат за четене у дома и след това ще ги връщат. На всеки два-три месеца библиотеката ще се допълва с нови печатни издания.

Освен нея, бе обособен и специален образователен кът. Днес, по повод 1 ноември – Деня на народните будители бе направено специално пано с образите на будителите – книжовници, които през годините са пробуждали народното  самосъзнание.

Екипът на ДГ „Соня“ се надява идеята за детската библиотека да се мултиплицира и в други учебни заведения, защото обичта към книгите в най-ранна детска възраст е една от основните цели на възпитателите.

         

Кремена Крумова – Попова