Култура

Детската книга – магия за малки и големи. Стартира маратонът на четенето във Велико Търново

Днес празнува детската книга. Целият свят чества рождения ден на Ханс Кристиян Андерсен. Поредица от инициатива за стимулиране на четенето при най-малките организират библиотеки в цял свят. Любопитно е в днешния ден във филиал „Славейче” на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново. Там от днес стартира традиционният Маратон на четенето, чиято кулминация ще бъде 23 април – международният ден на книгата и авторското право. Днес библиотекарите от детския отдел посрещат малки и големи любители на книгата, а читателите споделят на глас емоциите, които изпитват от писаното слово. До 17:30 часа деца и възрастни четат свои любими произведения.

Радина Христова от СУ „Емилиян Станев“ и Виктория Неделчева от ОУ „Бачо Киро“

Читатели от три поколения събира днес сградата в кв. „Кольо Фичето”. Най-малкият читател във филиала днес бе Мартин Ненов от предучилищната група в ОУ „Димитър Благоев”, воден в библиотеката от своята баба. Най-възрастният пък бе 90-годишният Христо Христов, който прекрачва прага на библиотеката, за да си заеме историческа литература. Компания на възрастния мъж прави неговият правнук, който е третокласник в СУ „Емилиян Станев”. Дядо Христо бе любезен да даде кратко интервю за Общинското радио. „По-малко да гледат телевизия младите, да четат повече!”, призова той. Сподели още, че подарява на своите правнуци книги, и най-много обича да им чете историите за Хитър Петър и приказките, които са поучителни за тях.

Цял месец филиал „Славейче”, с подкрепата на клуб „Инвалид” и редица учебни заведения и институции във Велико Търново, организира срещи с автори и любопитни творчески занимания в парка „Кольо Фичето”, съобщи библиотекарят Виктория Роглева. На 4 и 5 април от 10 до 12 часа при хубаво време участниците ще се обучават на различни арт техники, ще изписват букви от глаголицата върху природни материали, ще изработват оригами и квилинг картички. Писателките Елда Живкова и Малина Мъглова ще четат текстове от своите книги, а базар за великденски изделия ще събира средства за участието на клуб „Инвалид” в Четвъртия международен форум „Българско наследство” в Балчик през август.

снимка към публикацията: www.stannahstairlifts.co.uk