Култура

Десет награди спечелиха „Бест сингърс” и СУ „Емилиян Станев” от фестивала „Трикси” в Албена

С десет награди се завърнаха музикални таланти на Велико Търново от  11-ото издание на Международния фестивал на изкуствата  „ТРИКСИ”, който се проведе от 29 юни до 1 юли в курортен комплекс Албена. Отборът на „Бест сингърс” с вокален педагог Петя Кръстева се изяви с десет индивидуални изпълнители и един дует, а повечето от тях се явяват за първи път на конкурсна сцена. Въпреки огромната конкуренция, те се представиха повече от впечатляващо, сподели с радост Кръстева.

Представителите на СУ „Емилия Станев” от класа по поп и джаз пеене –  9-годишната Никол Христова получи  поощрение, а 9-годишният Преслав  Цветанов завоюва трета награда. И двамата са от II „а” клас в музикалния  профил на великотърновското училище. „Те впечатлиха журито с артистично изпълнение на песен на български език, и се изявиха в първа възрастова група. Представителката на III „а” клас – 9-годишната Киара   Йорданова, която се състезава във втора група с 10-12годишните, спечели поощрение в най-многобройната група, изпълнявайки две песни – една от български автор и един световен хит. 11-годишната  Албена Калчева  от V „а” клас  се пребори за третата награда с изключително силна конкуренция в втора възрастова група. И  за четиримата това беше много успешен  дебют на конкурсна сцена”, категорична е Петя Кръстева.

Представителите на Вокална школа „Бест сингърс” в първа възрастова група бяха четирима. 6-годишната  Деница  Кръстева  спечели поощрение за  артистичното изпълнение на песен от любим анимационен филм. 9-годишната  дебютантка  Фелин  Ахмедова  спечели  трета награда  с впечатляващото изпълнение   на  песен  от български автор, а 8-годишният  Кристиян Менев донесе във Велико Търново втора награда за  майсторското изпълнение на български хит. 9-годишната  Мирена Петкова  впечатли журито  с  бг-рок-балада, а блестящото й изпълнение й донесе първа награда.

В трета възрастова група 15-годишният Радослав  Кирилов  спечели поощрение за изпълнението на бг-хит и песен на румънски език . „В категорията „Дуети” нашите най-малки представители  Деница  Кръстева и Кристиян  Менев  завоюваха с дебютното си изпълнение на песен на „Ритон” и   на испански – песен от филма „Сой Луна”, почетната   втора  награда. Фестивалът   завърши  много  успешно  за нас  и това е само началото за новите попълнения  в  звездният ни отбор”, допълни вокалният педагог на децата.

Над 450 талантливи деца и младежи от 8 държави – Украйна, Русия, Молдова, Румъния, Турция, Армения, Беларус и България, участваха в от  11-ото издание на Международния   фестивал на изкуствата  „ТРИКСИ” в Албена. Певците бяха оценявани от 9-членно международно жури, съставено от изтъкнати музиканти, педагози, продуценти, директори на международни фестивали, а негов председател бе проф. Пламен Арабов. Младите таланти се състезаваха в четири възрастови групи в категории за солисти, дуети  и ансамбли.