Денят

Десетото издание на „Трабант фест“ предстои през почивните дни във Велико Търново

Колекционери и любители на легендарното соц-возило Трабант, се събират за десетото, юбилейно издание на „Трабант фест – Велико Търново”. Тази година събитието ще се проведе на 16 март /събота/ и е част от предпразничната програма по повод 22 март – празника на града.

Програмата започва от  10:00 часа с регистрация на участниците на паркинга зад Военния клуб. От там в 11 часа, участниците се отправят пред Община Велико Търново, където ще бъде официалното изложение на автомобилите. В рамките на един час,  гражданите и гостите ще могат да разгледат возилата, да разговарят със собствениците и да обсъдят любими спомени. Програмата продължава в 12 на обяд с авто-шествието, което ще премине по ул. „Васил Левски”, бул. „България”, ул. „Краков”, бул. „Никола Габровски”, обратно до пл. „Майка България”, а след това се отправя към Стария град, за да завърши на новоизградения паркинг в подножието на Царевец. Там ще се състои и традиционното състезание по майсторско управление, с което ще завърши 10-я Трабант Фест.

Предвидени са награди и грамоти, които обаче все още са тайна и за самите организатори. „Те се определят на самия ден, от специално жури, за а няма съмнения за нагласени победители” – сподели доц. д-р Милен Михов – народен представител и един от организаторите на събитието.

„Това по традиция е първият фест у нас през годината и на него всички ентусиасти показват обновените си автомобили след зимата”, уточни Ивайло Антов, който има 85 от ретро возилата в колекцията си и е съорганизатор. Той допълни още, че се очакват гости и от съседна Румъния и дори редовен участник от Германия. За тази година организаторите предвиждат отново да вземат участие над 100 автомобила.

Събитието се организира със съдействието на Община Велико Търново и местна пивоварна.