Денят

Десетки родолюбци откликнаха след публикация на Общинското радио

Само за броени часове се намериха родолюбиви търновци,

които да подслонят за една нощ представители на културни състави от Молдова и Украйна. Близо седмица време остава до вечерта на концерта, което дава надежда, че и останалите десетина членове на ансамблите ще бъдат приютени от сърдечни старостоличани.

50 бесарабски българи от няколко сценични състава, сред които и деца, ще изнесат концерт по случай Деня на бесарабските българи на 29-ти октомври във военния клуб в София. В столицата те гостуват по покана на Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец”.

Веднага след това четирите ансамбъла от Украйна и Молдова ще се отправят към Балчик, където от 2014 г. насам Сдружение „Българско наследство” организира мащабния едноименен културен форум, като осигурява престоя и пътните разходи на българите от столицата до морската община.

И тъй като дългият път от София до Балчик минава през Търново – Историческата и духовна столица на България, участниците пожелали да почетат паметта на най-големия съвременен бесарабски поет Мишо Бъчваров при гроба му в Арбанаси.  Така се родила идеята, в навечерието на Деня на народните будители те

да изнесат концерт именно в старата българска столица – „сърцето на Майка България”,

както самите те наричат нашия град.

Групата от общо 50 души включва изпълнители на възраст от 16 до 40 г. Сред тях са представителите на Детска танцова група „Кадънжа”от с.Кубей, ансамбъл „Български сърца”от с.Нови Троян, „Мюзик Драйв”- 6 младежи и девойки от Всеукраинския център за българска култура гр.Одеса и 15 хористки от хора на учителките в с. Чийший. Концертът е предвиден за 30 октомври от 18:30 часа, засега – в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Поради спонтанния характер на инициативата,

организаторите не са предвидили средства за нощувка в старопрестолния град.

По пример в европейските страни, където т.нар. кауч-сърфинг е вече традиционно явление, българите от Украйна и Молдова се надяват да намерят родолюбиви свои съграждани, готови да ги приютят в дома си за нощувка.

Желаещите да съдействат могат да се свържат с ръководителя на групата Маруся Костова на тел. 0899 65 52 49 e-mail bgnasledstvo@abv.bg.