Спорт

Десетки приза от национални купи и международни турнири отчита ШК „Етър“

Десетки завоювани приза от национални купи и от международни турнири през последните 5 години отчете ръководството на „Шахматен клуб Етър“. През периода  участия в европейски и световни първенства са записали Емил Стефанов, Ива Пенчева, Стефани Бижева и Стилиан Ангелов. Емил Стефанов последователно е утвърден за FIDE майстор на 1 август 2016 г., а след това и за международен майстор през март 2017 г. Той е избиран и три пъти за Спортист № 1 на Община Велико Търново,  старши треньорът Светла Йорданова е избирана както за Спортист № 2, така и за Треньор № 2 на Общината, а гросмайстор Мариан Петров за Спортист № 3.

„Клубът работи основно за развитието  на високо спортно майсторство. Разбира се, развиваме и масова дейност, но тя е като форма на селекция, чрез която при правилна учебно-тренировъчна дейност можем да надграждаме   нашите млади таланти“, поясни Светла Йорданова. През годините ШК „Етър“ е сред водещите в страната, често на престижното 4 място, и е единственият великотърновски клуб с картотекирани състезатели. Към момента те са 10 и предстоят още през 2021 г.

Йорданова отбеляза, че клубът е организатор на редица прояви на високо спортно майсторство. Сред тях тя открои международния гросмайсторски турнир през 2017-а – единствен за България в последните 10 години. И още домакинството през 2013 г. на международен турнир с участието на 100 състезатели от 10 страни на 3 континента. „Паралелно с това сме организирали много първенства от държавния спортен  календар – отборни за юноши и девойки, индивидуални за ветерани, най-масовия детски турнир у нас, който все още държи рекорда – Купа на България „Търновската царица“, който имаше 18 издания, последното беше през 2015 г. с участието на 255 състезатели от страната и чужбина“, изтъкна старши треньорът. По нейни думи интересен факт е, че ШК „Етър“ е съучредител на единствената у нас лицензирана Академия Булчес, в която един от ръководителите е  председателят на клуба Николай Йорданов.

За следващите 10 години „Етър“ има инвестиционна програма за минимум 12 хиляди лева. Със средствата ще бъде подменено обзавеждането в клубното помещение, ще бъдат закупени компютри и мултимедия.