Любопитно

Десетки преминаха през лечебния Еньовденски венец

За седемнадесети път Велико Търново отбеляза 24 юни – Деня на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди с празника „Еньовден на Самоводската чаршия“. Празникът започна с ритуалното опушване с жарава от 5 лечебни треви на Еньовския венец от 77 уханни билки. Десетки великотърновци и гости на града уважиха традицията и минаване за здраве през него.

Тази година, заради кризата с COVID-19, дошлите на празника не можеха да си откъснат билки от венеца. Затова организаторите от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” бяха приготвили и раздаваха на присъстващите малки букети от лечебни треви. За здраве те са нечетен брой – исот за защита и очистване, босилек за прогонване на злите сили, салвия за дълъг живот, маточина за наслада и успокоение резене за радост и удоволствие.

Празникът продължи с хоротека.

На Еньовден според традицията, на този ден всички трябва да станат рано и да посрещнат изгрева на еньовденското слънце, за да усетят лековитата роса, която то отърсва от себе си, миейки се преди път. Започне ли да се показва слънчевия диск, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина, ще боледува.

Характерният момент в Еньовденската обредност, свързан с календарното положение на празника, е традицията да се берат билки. Берат се 77 билки  и половина -по една за всяка болест и половинка за нелечимата. Времето е точно фиксирано – от първи петли до изгрева на слънцето, защото се вярва, че това е времето, когато те притежават най-силни лечебни качества, докато росата не е паднала. Билките се берат от възрастни жени, при пълно мълчание и задължително се сушат на сянка. С тях, откъснати в деня на слънчевото обръщане към зима, се „обръща“ и болестта. От билките се сплита еньоски венец, през който през деня се провират моми и момци за здраве.