Политика

Десетина търновци посетиха приемната на общинските съветници от „Демократична България”

Инфраструктурни проблеми и въпроси от личен характер поставиха десетина търновци в приемната на общинските съветници от „Демократична България“ Елена Чамуркова, адв. Калоян Янков и д-р Мавроди Калейнски. Хората се интересуваха какви мерки се вземат срещу презастрояването, мръсния въздух, организацията на движение и все по-затруднения трафик.

Според Румен Стоилов е крайно време местната администрация за приложи ефективни методи за намаляване замърсяването със строителни и битови отпадъци. Той бе категоричен, че кампанийни инициативи о типа на „Да изчистим града за един ден“ са лишени от смисъл, след като замърсяващите не понасят съответните санкции. Като друг важен недостатък той посочи липсата на обществени тоалетни, което се отразява зле на туризма, както и презастрояването. По думите му прилежащата зелена площ към болницата във Велико Търново отдавна е в полезрението на строителни предприемачи, но все още не е „усвоена“ заради собствеността на държавата.

В приемната постъпи сигнал, че денонощният кабинет в МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, който е по договор със здравното министерство и за него общопрактикуващите лекари плащат месечно по 11 ст. на пациент, не функционира редовно. Преди няколко дни, в началото на грипната епидемия се наложило майка с дете с 40-градуса температура да чака час и половина лекар. Проверка на съветниците установи, че това действително е сериозен проблем. Въпреки, че се плаща по 150 лв. няма много лекари, които са готови на дежурство от по 12 часа…

Живущи на ул. „Бузлуджа“ 12 в старата столица се оплакаха, че от няколко години тротоарът пред къщата им е разкопан, а в последствие отремонтиран некачествено. В следствие на това в сградата трайно е проникнала влага и мухъл, които са опасни за здравето на обитателите й. Най-драстичното е, че през 2018 г. за това е алармирано в местната администрация. От там е отговорено, че същата година ще се направи ремонт от търновската фирма „Пътни строежи“, но такъв и до момента няма. За това съветниците от „Демократична България“ внесоха жалба до постоянната комисия по проблеми на гражданското общество с копие до ПК на ТСУ.

Страхил Станчев алармира за подобен проблем на ул. „Оборище“, където има разкопаване от около два месеца, а в момента близката площадка, която е общинска собственост, е кална и по нея има огромни дупки.

Относно трафика, съветниците от ДБ посъветваха гражданите или да присъстват на второ обществено обсъждане за новия план за движение, или да представят идеите си в писмен вид, а най-разумните от тях ще бъдат предоставени на вниманието на местния парламент.