Здравеопазване

Дерматолози преглеждат безплатно в Националната кампания “Евромеланома” – 2020

Стартира 15-та Национална кампания “Евромеланома” – 2020 за превенция и ранно откриване на рака на кожата, организирана от Българското дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология. Целта е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможностите за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

През миналогодишната кампания са прегледани 1167 пациенти от 210 дерматолози в България. Установени са около 200 лезии, които изискват проследяване или лечение. Сред тях 53 случаи на кожни карциноми и 15 души със съмнение за злокачествен меланом. От 2005 г. до днес в страната са осъществени над 26 000 профилактични прегледи в рамките на Евромеланома. Ракът на кожата обаче е постоянен проблем, който отнема средно 125 000 живота всяка година, и честотата му се увеличава непрекъснато.

Меланомът е най-смъртоносната форма на рак на кожата, при която има неконтролируем растеж на злокачествени клетки в кожата, а след това и разсейки в други органи. За последните 10 години в света случаите на меланом са се увеличили с 50% и достигат почти 300 000 души. По статистически прогнози се очаква до 2025 г. случаите на меланомен рак на кожата да се увеличат с 18%, което означава 340 000 заболели, като смъртността да нарасне с около 20%. А до 2040 г. да бъдат диагностицирани близо половин милион души с меланом, което представлява увеличение с 62%, като се очаква смъртността да нарасне със 74%.

Кои са рисковите фактори за меланом?

Още от 1956 г. става ясно, че излагането на слънце и ракът на кожата вървят ръка за ръка. Но повечето хора, които сега са над 50 години, са изкарали живота си, без да се предпазват от слънчевите лъчи. Това се явява бомба със закъснител при тези хора, защото с възрастта се увеличава и рискът от развитие на меланом.

Рискът при мъжете да развият меланомен рак на кожата е с 10% по-голям (отколкото при жените) и е по-вероятно да загинат от него.Сериозно слънчево изгаряне в детска възраст е основен рисков фактор за развитие на рак на кожата. Всяко ултравиолетово облъчване може да бъде вредно. Използването на солариум (уред за изкуствен тен) преди 30-годишна възраст може да увеличи десетократно риска от меланом в зряла възраст. Повече хора развиват рак на кожата поради придобиване на тен на закрито, отколкото пушачи развиват рак на белия дроб. Затова в някои европейски държави солариумите са забранени за хора под 18-годишна възраст.  Трябва да се работи и за превенцията на професионалното излагане на слънце. Работодателите да осигуряват защита на своите работници на открито.

Редовни профилактични прегледи при дерматолог е най-важната цел на националната кампания „Евромеланома” – 2020. Защото само 11% от хората с бенки, имащи реален риск да развият малигнен меланом, са проследявани от дерматолог, тоест само един на всеки 10 души. Освен това, само една трета от хората проверяват бенките си самостоятелно поне веднъж годишно, а е добре това да става веднъж месечно.

Над 200 български дерматолози ще отделят доброволно от времето си, за да извършат безплатни прегледи за рак на кожата (меланом), информират организаторите на кампанията. За да се избегне събиране на повече хора на едно място, датите на безплатните прегледи ще бъдат определяни индивидуално от дерматолозите. В сайтовете на достъпно място има линк към списъка с лекарите и техните графици. Така хората ще могат да намерят дерматолог от техния град с график за безплатни прегледи, който ги устройва.

Тази година записването предварително на час по телефона е абсолютно задължително. Кампанията ще продължи до септември с участието на различни клиники и лекари, но не едновременно.