Денят Политика

Депутатите отхвърлиха кабинета „Габровски, президентът наложи вето на Изборния кодекс

Депутатите гласуваха против проф. Николай Габровски да заеме поста министър-председател на Република България. „За“ гласуваха 113 народни представители, а „против“ 125.

Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС дойде от ПГ на ГЕРБ, ПГ на ДПС, както и ПГ на „Български възход“, но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. Против гласува и независимият депутат Явор Божанков. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват.

Веднага след гласуването бе оповестено, че държавният глава Румен Радев е подписал указ, с който връща за ново обсъждане промените в Изборния кодекс, приети от 48-ото Народно събрание. От мотивите става ясно, че Радев не е съгласен с възможността да се гласува смесено чрез хартиена бюлетина и машинно.
В мотивите се посочва, че приетите промени оставят в повечето от секциите избирателят по свое усмотрение да определя начина на гласуване – с хартия или с машина, вместо законът императивно да го постанови по определени критерии.

С приетите промени не само се дублира без обективен критерий начинът на гласуване, но се подменя и характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда. Това противоречи на целта избирателите да имат „право на избор“ между хартия и машина, тъй като във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване, гласят още част от мотивите.