Образование

Ден на отворени врати провеждат във филиала на Варненския медицински университет

    Ден на отворени врати организира за поредна година на 22 март  Филиалът във Велико Търново на Варненския медицинския университет. Той ще се проведе от 10 до 17.30 часа, информира заместник-директорът Даниела Тасева.

Срещите с посетителите ще бъдат организирани в две секции, където ще ги очакват бъдещи медицински сестри и акушерки. Едната ще е „Лаборатория за здраве”. Там желаещите могат да проверят кръвното си налягане и да измерят кръвната си захар, да уточнят индекса си на телесна маса. Тук те ще бъдат консултирани и по въпроси на здравословния начин на живот. „Училище за родители” ще е другата секция. Там ще се предлага информация за първите грижи на новороденото, възстановяване след раждане и отглеждането на бебето.

Международна научна конференция ще започне във великотърновския филиал на Медицинския университет във Варна на 22 март от 13.30 часа. В нея ще участват специалисти от медицинските университети във Варна, Стара Загора, Плевен, от Катедрата по здравни грижи на Техническия университет в Русе, както и гости от Битоля.

130 са студентите във Филиала в четирите курса. В момента 33 бъдещи медицински сестри и акушерки са на преддипломен стаж, а в края на юни им предстоят държавни изпити. На 12 октомври ще се дипломира и първият ни випуск”, сподели Тасева. Тя припомни, че обучението има теоретична и практическа част, която се провежда във Филиала и в базите му. Той ще ползва безвъзмездно етажа на Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий” през следващите десет години. За това учебното заведение за сестри и акушерки получи благословията на местния парламент в старата столица.

А това е добър атестат на успехите ни, защото нашите студенти участват и в различни акции и кампании на Регионалната здравна инспекция, на Община Велико Търново, те са сред потребителите на социални услуги. Така показваме, че бъдещите ни специалисти няма да са ангажирани само с лечението на пациентите, а ще работят и за профилактиката, промоцията на здравето и опазването на детското и майчино здраве”, коментира още Даниела Тасева.