Любопитно

Ден на отворените врати ще се проведе в Държавния архив-Велико Търново

Ден на отворените врати ще се проведе утре в Държавен архив- Велико Търново по повод професионалния празник на архивистите, който се отбелязва на 10 октомври. 67-годишната история на отдела ще бъде презентирана пред учениците от  Профилирана хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ и пред  посетителите в празничния ден.

От 9,00 до 17,30 часа всички желаещи  ще имат възможност да се запознаят с ценни документи от архива, процесите на реставрация и консервация и с дейностите, извършвани  в институцията. Това съобщи Боряна Маринова, началник на отдела. Тя допълни, че по настоящем в архива работят шестима експерти. Такава е била бройка на професионалистите започнали работа в институцията след създаването ѝ през 1952-а.

Част от него е и старши експерт Иванка Вълева, която работи повече от 30 години в архива. Тя сподели, че най-често заявявани и използвани от читателите са регистрите по гражданско състояние на населените места от Великотърновска област. Те са за периода от 1893-а до 1910-а. Интерес предизвикват и уникални и ценни единици от Възраждането да наши дни.

„Удовлетворение ни носи фактът, че сме успели да съхраним за бъдещите поколения документи, които пазят духа и историята на българския народ“, добави Боряна Маринова.

Диана Колева