Култура

Ден на отворените врати, два спектакъла и филмова премиера в Седмицата на театъра в МДТ

С ден на отворените врати, два спектакъла и премиера на филм ще отбележат Международния ден на театъра 27 март в МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Седмицата на театъра в храма на Мелпомена в старата столица се организира за пета поредна година.

Празничните прояви започват на 24 март /петък/ от 19 часа в голяма зала с историческата постановка „Величието Асеневци”. Тя беше създадена в чест на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Стефан Методиев е режисьор на спектакъла, който беше реализиран с финансовата подкрепа на община Велико Търново и Българо-японското дружество за приятелство. В него „оживяват“ братята Петър и Асен и техните съпруги заедно с други знатни боляри. Те представят на сцената събитията около подготовката и провеждането на въстанието срещу византийските поробители, започнало в Търновград през 1185 г. Театралният разказ завършва с коронацията на цар Петър.

„Величието Асеневци” е по идея на актьора Иван Митев, който е направил компилацията от текстове на български автори и средновековни византийски хронисти. Ролите изпълняват актьорите Детелин Кандев, Иван Митев, Цанка Цанева, Силвия Шекилова, Дончо Дончев, Стефан Методиев, Дария Йорданова и Йордан Сираков.

Денят на отворените врати е в понеделник. Точно в 18 часа ще започне вълнуващата разходка зад кулисите, като домакините ще очакват своите гости на главния вход на театъра. Турът е специален подарък от екипа на търновския театър към любимата публика. По време на обиколката почитателите на изкуството ще могат да видят отблизо как се случва магията на театъра.

Във фоайето на втория етаж гостите ще разгледат уникалната изложба с афиши от емблематични заглавия на театъра, а най-старите са от 1970 г., когато е открита театралната сграда. Хора от техническия екип ще запознаят гостите с най-голямата гордост на театъра – изключителната въртяща се сцена, с каквато не може да се похвали друг театър в страната. Дори Народният театър „Иван Вазов“ в София не притежава някои от екстрите, които ползват търновските театрали за постановките си. Сцената е с размери 15 на 20 метра и е строена от немска фирма. Тя разполага с четири подвижни подуима, а най-отпред е този, който случи за оркестрина по време на музикалните постановки. Домакините ще демонстрират как се движат платформите на сцената. Ще представят още сценичното осветление в пълния му блясък и модерната аудио-визуална система.

Посетителите ще могат да се снимат за спомен и пред завесата – тип гилотина, която се използва при изключително тържествени случаи. Зрителите ще надникнат в шивашките ателиета, перукиерната, дори в гримьорните на обичаните артисти. Ще се докоснат още до атрактивни атрибути и части от реквизита на предишни постановки.

След тура, в понеделник от 19 часа, в камерна зала актьорите от МДТ ще изиграят 60-о представление на класическата комедия „Свекърва“ по Антон Страшимиров. В спектакъла участва целият драматичен състав на театъра, а негов режисьор е Димитър Шарков. В главната роля на свекървата зрителите отново ще видят Цанка Цанева. На сцената й партнират Милен Иванов, Силвия Шекилова, Стефка Златкова, Стефка Петрова, Иван Митев, Стефан Методиев и Дончо Дончев.

Програмата в чест на Международния ден на театъра продължава и на 29 март /сряда/, когато от 18 часа ще бъде излъчен документален филм за покойния актьор Андрей Баташов. 54-минутната лента е дело на режисьора Антони Цонев, който работи в Дирекция „Култура и туризъм” в Общината. Продукцията носи името „С глава в стената”, както се казва един от хитовите спектакли с участието на именития артист. За направата на филма търновецът е спечелил конкурс и е получил финансиране от Националния филмов център.

В лентата са включени архивни кадри от БНТ, снимки и видео, предоставени от майката на актьора Теодора Баташова, както и кадри от личния архив на телевизионната водеща Александра Гюзелева-Шани. Свои спомени за Баташон, който напусна завинаги този свят през 2010 г., разказват негови колеги. Сред тях са Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Андрей Слабаков, Йоана Буковса, проф. Здравко Митков и др.