Образование

Ден на образованието ще се проведе във Велико Търново на 14 декември

Ден на образованието в услуга на бъдещи студенти, в т.ч. и кандидати за следване в чужбина, ще се проведе на 14 декември  от 11.00 до 18.00 ч. в хотел „Премиер“ във Велико Търново. Събитието е организирано от образователния консултант „Интеграл“ и е посветено на кариерното ориентиране и възможностите за следване у нас и в чужбина през учебната 2024-2025 г. Мероприятието е насочено към бъдещи студенти и техните родители от областите в Северна Централна България, в т.ч. Велико Търново, Плевен, Русе, Ловеч, Свищов, Габрово, Севлиево. Входът е свободен.

Специално внимание в програмата на събитието е отделено на две от най-популярните дестинации за следване в чужбина – Нидерландия и Италия. Темата „Кандидатстване и обучение в Нидерландия“ ще се представи от 15.00 до 16.00 ч. и включва разказ на завършил студент в Страната на лалетата. Нидерландия остава номер 1 в интереса на кандидат-студентите в чужбина, като над 50 на сто от тях я избират като място, където да завършат висшето си образование.

Веднага след Нидерландия започва презентацията за следване в Италия – новата изгряваща дестинация за висше образование в чужбина. Акцентът е поставен върху възможностите за обучение на английски в Италия, които се разширяват в последните години, успоредно с нарастващия интерес към страната. Италия привлича както с престижните си и стари европейски университети, така и с достъпните такси, съобразени и със социалния статус на семейството на студента.

Свои щандове с цел индивидуални разговори по време на Деня на образованието във Велико Търново ще имат Висшето училище по застраховане и финанси, както и Висшето училище по мениджмънт. Двете частни висши училища предлагат и съвместни програми с чуждестранни университети, като обучението се провежда в България.

Събитието ще завърши с темата „Езикови ваканции в чужбина 2024“. Пътуванията с цел езикови ваканции са в подем през 2023 г., съобщават консултантите от „Интеграл“. В тях се включват както ученици с цел повишаване на нивото на езикови умения, така и бъдещи студенти, които се подготвят за следване в чужбина. Езиковите ваканции са както индивидуални, така и групови, като интересът към последните също се засилва според организаторите.

Две информационни маси – „Подготвителни курсове“ и „Стратегия за моето кандидатстване“ ще действат през целия ден на изложението и ще консултират посетителите по темите, които ги интересуват.

Пълната програма и повече информация за участниците са налични на https://www.integral.bg/events/den-na-obrazovanieto-vav-veliko-tarnovo.