Денят

Ден за прошка и опрощаване

Днес, 1 март 2020 година, Българската православна църква определя като Неделя Сиропустна или Сирни заговезни. Това е празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка!

Църквата призовава на този ден вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос. Сирни заговезни поставя началото на най-продължителния пост през годината, дни на въздържание и смирение.

Празникът се нарича още Поклади и Прошка. В Неделя Сиропустна прошка си вземат млади от стари, децата от родителите, младоженци от кумове – целувайки ръка те изричат: „Прощавай…, мале, тате, ..Иване…, ако с мисъл, думи или дела съм те огорчила“ (Препоръчва се след тези думи да се целуне ръка). “ Простено да ти е от Господ и от мене!“- е задължителният отговор.

В някои български селища на този ден казват: „простено – прости!“, т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости“. Защото и в Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме.

От житейската си практика зная, че прошка иска по-мъдрият, по-умният, по-достойният човек. Това е катарзис, пречистване, освобождаване от греховете и грешките, независимо от възрастта. Трудно е от сърце да поискаш и да дадеш прошка, ако си много наранен. Но трябва да го сториш не заради другия, а заради себе си, въпреки че раната остава завинаги.

На Сирни заговезни цялото семейство се събира на трапезата. Тя е особено богата на млечни продукти, яйца и риба. Приготвят се също баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Веселието по време на вечерта е най-голямо по време на т.нар. хамкане на халва, парче сирене или сварено яйце. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце.

Най-възрастният човек, за предпочитане мъж, завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.