Култура Любопитно

Делегация от с. Никюп посети побратименото френско село Ондувил

8-членна делегация от великотърновското село Никюп се завърна от посещение в побратименото село Ондувил, Нормандия, Франция. Тя гостува по покана на кмета Жан Шарл Париз. В 7-дневните срещи и разговори участваха представители на департамента и Асоциацията за побратимяване. Обсъдиха се общи планове и съвместни проекти. За каузата бе привлечено и единственото българско семейство, живущо в района.

„По подписано споразумение за обмен на малки групи, делегацията ни посети с. Ондувил. За втори път гостуваме във френското село и всеки път гостуващите са различни. Срещнахме се с много хора и от съседните села. Подарихме им много туристически информационни материали с цел популяризиране на нашето културно – историческото наследство. А домакините ни предложиха интензивна програма, наситена с много посещения на различни места и градове. Впечатли ме техният позитивизъм и солидарност”, признава кметът на с. Никюп Йорданка Атанасова.

Домакините са предложили на гостите традиционни френски ястия. Най-впечатляващото от гостоприемството на французите е, че всяка дама от семействата, включени в посрещането на българите, са готвили по график за тях и всяка се е чувствала щастлива и доволна, че може да обгрижи великотърновци.

Припомняме, че приятелството на Йорданка Атанасова с френско семейство започва през 2013 година при посещението му на Никополис ад Иструм. Мъжът от фамилията е съветник в Съвета в с. Ондовил. Той убедил кметът на населеното място, че приятелството би било полезно за двете страни. И така през 2018 година, на ВИП площадката за наблюдения на спектакъла „Звук и светлина” във Велико Търново, своите парафи върху официалните документи – договор за побратимяване сложиха кметът на великотърновското село Йорданка Атанасова и зам.-кметът Жан Шарл Пари. Той е в областта на културата, туризма и образованието.

При изключително приятната и приятелска атмосфера тогава бяха разменени и подаръци. Гостите получиха ключодържатели, за да държат здраво ключът на приятелството си с Никюп и албум за снимки. А французите подариха на кметицата Атанасова картина и знамето на Нормандия, в чиято област е Ондовил.

Очаква през юни 2024 година делегация от с. Ондувил да върне визитата в с. Никюп.

 

Кремена Крумова – Попова