Политика

Томислав Дончев: „Очакваме да заработи ИСУН 2 догодина“

Нова информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС се очаква да заработи от следващата година в страната ни. Тя е копие на големия ИСУН и цели още по-голяма прозрачност. В момента се изготвя софтуерът. Това обяви във Велико Търново вицепремиерът Томислав Дончев. Вътре ще влязат само проектите с европейско финансиране, уточни той и допълни, че най-големия враг на всички злоупотреби е прозрачността. Именно затова в последните години в административния сектор се привличат подготвени, мотивирани и млади хора, а гражданите са най-големият им съюзник.

Относно заложеното увеличението от 10% на заплатите в сектор администрация с Бюджет 2020, Дончев посочи, че то не е малко, защото се случва за поредна година. Поясни и, че има дефицит на пазара на труда, т.е. липсват специалисти и затова е необходима активна политика в тази насока.

„На нас ни е необходимо един стратегически преглед на всичките ни системи на социално подпомагане и услуги, които предоставяме към момента. Вярвам, че г-жа Деница Сачева, сегашният социален министър ще се справи“, допълни още вицепремиерът.

Той бе Велико Търново по повод връчването на дипломите на абсолвентите от професионално направление  3.7 „Администрация и управление” и ПН „Социални дейности“ на Стопанския факултет към ВТУ.

Кремена Крумова – Попова