Образование Спорт

Две шампионски титли и едно второ място за СУ „Емилиян Станев“ от лекоатлетически крос

Учениците от СУ „Емилиян Станев“ се включиха в традиционната Европейска седмица на спорта, която тази година премина под мотото „Можем да го постигнем заедно – нека се опитаме да бъдем активни“.

Две шампионски титли и едно второ място от лекоатлетическия крос, който се проведе в парк „Дружба“, завоюваха възпитаниците на гимназията. Седмокласничката Карина Николаева завърши първа във възрастовата група 5-7 клас. В същата възрастова група шампион при момчетата е Богдан Димитров, ученик в 7 клас. При най-големите, учениците от 10-12 клас, дванадесетокласникът Александър Иванов е втори.

Освен това всички ученици са се включили и в капманията за събиране на пластмасови отпадъци. Възпитаниците на гимназията са събирали бутилките цяла седмица и в петък са ги предали в училище, откъдето отпадъците са били извозени със съдействието на Община Велико Търново, за да бъдат рециклирани.

Много спортни игри през цялата седмица са организирали учителите по физическо възпитание и спорт и за децата от началния етап на обучение. Всеки следобед малчуганите са се забавлявали и са се състезавали, като голямата цел на учениците от 1 до 4 клас е била да се научат хлапетата да събират разделно хартия, стъкло и пластмаса. Така и малките деца са се включили в инициативата „Спорт без отпадъци“ и в събирането на пластмасови отпадъци.

Петъчният ден е започнал с мини хоротека в двора на СУ „Емилиян Станев“. В нея са се включили всички ученици от 5 до 12 клас и вместо да изиграят едно хоро, по тяхно желание, хората са станали пет.

„Всъщност цялото събитие, наречено „Европейска седмица на спорта“, има състезателен характер. Ние, като училище, сме се регистрирали в платформата „Бъди активен“ и се борим за национални шампиони. Състезанието има критерии, които ние покриваме и трупаме точки“, обяснява Милена Василева, учител по физическо възпитание и спорт. И допълва, че едно от условията за участие в състезанието е, активността, затова и всички ученици са се включили в спортните игри и състезания. Събирането на отпадъци, които да бъдат рециклирани, е вторият критерии, а третото условие е в спортните игри, заедно с децата, да се включи и известна личност. Гост на 1 „е“ клас в СУ „Емилиян Станев“ е бил националният състезател по боулинг Дарин Траянов, който е и родител на дете от този първи клас.
Заедно с децата е спортувала и Антоанета Тодорова – Селенска. Тя е участничка на три олимпиади, световна рекордьорка за девойки и за жени и първия спортист-почетен гражданин на Велико Търново. На 15 август 1981 г. в Загреб на състезание за Купата на Европа,тя поставя нов световен рекорд в хвърлянето на копието при жените. Сега е е треньор по хвърляне на копие и по лека атлетика и баба на ученик в СУ „Емилиян Станев“.