Култура

Две кръгли годишнини отбелязва през 2018-а великотърновската библиотека

Отбелязването на два юбилея ще инициира през тази година Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. 190-годишнината от рождението на отец Матей Преображенски е акцент в културния календар на институцията, съобщи заместник-директорът й доц. д-р Калина Иванова. На съратника на Васил Левски ще бъде посветена националната конференция с международно участие, която ще се проведе на 16 и 17 ноември в търновската библиотека. Темата на форума ще бъде свързана с детското четене. „Всички знаем, че отец Матей Преображенски е един от първите просветители, бил е книжар и учител”, припомни Иванова.

Издание, представящо цялостното творчество на  академик Иван Радев, ще бъде отпечатано през настоящата година. Поводът е 75-годишния юбилей на знаковия преподавател и литературовед: „Академик Радев е тясно свързан с библиотеката, заедно сме реализирали много инициативи. Затова искаме да зачетем годишнината му, като съдействаме за отпечатването на тази био библиография”, поясни доц. д-р Калина Иванова.

Събития, посветени на първата българска печатница на Любен Каравелов и първата книжарница във Велико Търново са също заложени в културната програма на библиотеката. Екипът в момента изготвя годишния план на събитията и графика за провеждането им.