Любопитно Община

Две кметства и кметско наместничество канят на Трифон Зарезан

За поредна година кметство Килифарево организира традиционния празник Трифон Зарезан. Ритуалът по зарязване ще се извърши в музейния комплекс в града. Сборният пункт е на площад „България” на 14 февруари, петък от 10.00 часа. Освен кметството, в организацията на празника се включват Регионалния исторически музей, читалище „Напредък 1884” и две фирми.

По повод Трифон Зарезан от 14 до 16 февруари винарната във великотърновското село Ялово ще бъде отворена за посещения и дегустации. Всеки посетител ще има възможност да се запознае с процеса на производство на вино, да види лично лозята и да опита от божествената напитка. Входът е безплатен.

Празникът в с. Ялово започва на 15 февруари, събота в 11.00 ч. с водосвет за здраве и берекет в чест на Св. Трифон. Автентичен ритуал по зарязване на лозите.
От 11.30 до 14.00 ч. е празничната програма, почерпка с вино, кът с възможност за закупуване на напитки, барбекю и храни от местни производители. Кулинарна изложба от майсторски приготвени домашни баници, пити и други специалитети, с конкурсен характер. Всеки участник в изложбата ще получи бутилка вино. Желаещите да опитват от вкусните изкушения на изложбата, ще могат да сторят това срещу дарение, а средствата, събрани от кулинарната изложба ще бъдат дадени за реставрацията на светия храм в селото, казват организаторите.

По време на празничната програма посетителите ще се насладят на народни танци, изпълнени от фолклорния танцов състав “Плетеница” и всички които желаят да се хванат на хорото. Младите музиканти от духов оркестър “Джуниър бенд” – Велико Търново ще изненадат гостите с нови виртуозни изпълнения и приповдигнато настроение.

В 14.30 ч. е професионалната вертикална дегустация на три реколти червено вино от сорта Рубин, производство на Винарна Ялово. Лектор и водещ дегустацията Димитър Димов-главен технолог и енолог . Място на провеждане – дегустационната зала на винарната. Входът е безплатен!

Жителите на с. Церова Кория пък ще отбележат празника на 16 февруари, неделя в 10.30 часа с ритуално зарязване в лозовия масив с гости от страната. В 12.00 часа е обявяването на победителите от „Винария 2020“. След това празникът ще продължи с песни и хора.

Кремена Крумова – Попова