Култура Любопитно

Две изложби представят в търновската галерия „Херц Тоя“

Две изложби представят в търновската галерия „Херц Тоя“ тази събота, 25 юни от 18:00 ч. Чешката художничка Тереза Томанова експонира самостоятелна изложба озаглавена „Ку Ку“. Томанова е родена през 1991 г., живее и работи в Прага, Чехия. В момента е студентка в катедрата по живопис на Академията за изящни изкуства в Прага. През 2021 г. представя изложба „Super-surface” (Супер повърхност) в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

Втората изложба е на мексиканката Монсерат Камарго и е озаглавена „Yo vivo aquí” (Аз живея тук). Камарго е родена през 1998 г., живее и работи в Гронинген, Холандия. Завършва бакалавърска степен „Изящни изкуства“ в тамошната Aкадемия Минерва през 2021. Има няколко самостоятелни и групови изложби в Холандия.

Двете експозиции са плод на пребиваването на художничките в с. Вишовград, в така наречената там арт резиденция по инициатива на галерията, в която артисти от различни държави временно отсядат за да намерят вдъхновение, да се съсредоточат върху работата си, да направят самостоятелни изложби и инициират обширни кураторски проекти. Събитието е подкрепено от Община Велико Търново.

Снимка: арт резиденция Вишовград (Фейсбук)

Гергана Нинова