Денят Социални дейности

Две благородни инициативи подкрепя фондация „Ген. Протогеров“ преди Коледа

Фондация „Ген. Протогеров“ осъществи поредната своя благотворителна акция преди коледно-новогодишните  празници. Чрез нея 45 семейства в затруднено положение получиха  пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Имената на 35 от домакинствата  са предоставени от Съюза на инвалидите във Велико Търново, на който фондацията дарява консумативи на всеки празник. Другите 10 семейства са подадени от службата Закрила на детето в старата столица. Те  са самотни родители с деца в тежко състояние. Средствата за инициативата са осигурени от благодетели, пожелали да останат анонимни.

На 22 декември  „Ген. Протогеров“ ще предостави голямо количество хранителни продукти в Приюта за бездомни хора в Горна Оряховица. Това ще бъдат провизии  от първа необходимост – чували с брашно, олио, боб, ориз и плодове, за да може домът  да посрещне с топли ястия нуждаещите се хора от града.

„Тази  и  миналата 2020 г. бяха  изключително трудни, както за нашите дарители, така и за хората, поучили помощ от нас. Въпреки това успяхме да организираме няколко красиви и благородни инициативи, с които и в бъдеще ще се гордеем много. Първа бе акцията „Деца рисуват за деца“. Тя  беше насочена към  училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца в  Русаля. Другата кауза, с която се заехме  е „Да спасим книгите на Велико Търново“, като поставим дървени шкафове за книги на ключови места в града. През месец май раздадохме  за засаждане 2000 цветя, основно в Горна Оряховица. На Великден пък отново за училището в Русаля и на трудово-производствената кооперация на инвалидите дарихме яйца и козунаци по случай празника“- сподели Георги Радев – председател на фондация „Ген. Протогеров“.

През тази година тя ще кандидатства  в благотворителния базар на НАТО за субсидия, с която да  бъдат  подобрени  условията в спортния  рехабилитационен център в Горна Оряховица. Вече имат потвърждение, че отпуснатата сума за дооборудване на спортния клуб ще е в размер на близо 7000 евро. Ремонтните дейности ще започнат в началото на следващата година, а в средата на 2022-а планират инициативата да бъде завършена.

Пламена Димова