Култура Любопитно

Дванайсетокласнички подредиха съвместна фотоизложба

Изложба с около 30 аналогови и дигитални снимки подредиха Марина Иванова и Василена Цачева във фоайето на РНБ „П. Р. Славейков”. Момичетата са последна година в ПМГ „Васил Друмев”, а страстта им към професионалната фотография е от около четири години. И за двете това е първа изложба, но Марина и Василена са стипендиантки на Националния конкурс „1000 стипендии”, а експозицията им се явява портфолио, с което ще кандидатстват за стипендията и през тази учебна година.

Изложбата на Марина и Василена ще остане в библиотеката до 3 октомври, а освен портретни снимки, в нея посетителите могат да видят и много пейзажи, защото другото любимо занимание на младите фотографки е да пътуват из България.

„Цяло лято пътуваме и обикаляме планините, затова повечето снимки в изложбата са пейзажи. Портрети, пейзажи и наши любими снимки, които искаме да споделим с хората – това представлява изложбата ни.”, споделиха Марина и Василена.

Марина се занимава с лентова фотография от пет години, а покрай нея, отскоро и Василена е проявила интерес към тази област.

Като любим жанр Марина посочва репортажната фотография. Тя е и един от създателите на страницата във Фейсбук – „Хората на Велико Търново“.

Въпреки че са в паралелка с профил „География”, и двете не мислят да продължат образованието си с тази специалност. Василена се колебае между „Финанси” и „Маркетинг”, а Марина все още не е сигурна какво ще учи след гимназията.